Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους το 2012, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ενώ τα καλοκαίρια αναμένονται πιο θερμά από ποτέ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν η αιτία για το θάνατο περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο απολογισμός αυτός –διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις- σημαίνει ότι ένας στους 8 θανάτους το 2012 συνδέεται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και δείχνει πως μειώνοντας τη ρύπανση μέσα και έξω από τις κατοικίες μπορεί να σωθούν μελλοντικά εκατομμύρια ζωές, αναφέρει σε έκθεσή του.

Οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται συνήθως με νόσους της καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καθώς και με τον καρκίνο των πνευμόνων, αλλά και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις. «Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν την ανάγκη για μια συντονισμένη δράση προκειμένου ο αέρας που αναπνέουμε να είναι καθαρός» δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα. «Οι κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον πολύ μεγαλύτεροι από όσο νομίζαμε ή κατανοούσαμε, ιδιαίτερα για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια» είπε.

Οι οικονομικά φτωχιές χώρες στην νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είχαν το 2012 τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης, με 3,3 εκατομμύρια θανάτους να συνδέονται με τη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και 2,6 εκατομμύρια σε εξωτερικούς.

Εσωτερική και εξωτερική ρύπανση

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, η ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους προκαλείται κυρίως από το μαγείρεμα με κάρβουνα, ξύλο ή σε σόμπες βιομάζας. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα εστίες όπου καίνε ξύλα, κάρβουνα ή κοπριά ως καύσιμο υλικό. Η ειδικός σε θέματα υγείας στον ΠΟΥ, Φλάβια Μπιουστρέο, λέει πως οι γυναίκες και τα παιδιά –που ζουν σε φτωχές χώρες- αντιμετωπίζουν συχνά το βάρος των κινδύνων από τη ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους, «δεδομένου ότι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι, αναπνέοντας τον καπνό και την αιθάλη από τις οικιακές εστίες στις οποίες μαγειρεύουν καίγοντας ξύλα και κάρβουνα».

Στους εξωτερικούς χώρους, ο αέρας μολύνεται κυρίως από τα οχήματα, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις εκπομπές βιομηχανικών και γεωργικών ρύπων και το μαγείρεμα. Η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ο ειδικός για τη δημόσια υγεία στον ΠΟΥ, Κάρλος Ντόρα, κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς υγείας να ενεργούν με βάση τα στοιχεία και να αναπτύξουν πολιτικές για τη μείωση της ρύπανσης του αέρα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. «Η υπερβολική ρύπανση του αέρα αποτελεί συχνά ένα υποπροϊόν των μη βιώσιμων πολιτικών σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η διαχείριση των αποβλήτων και η βιομηχανία», είπε. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι στρατηγικές που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για καλύτερη υγεία θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν και οι δαπάνες για την περίθαλψη».

Έρχονται καυτά καλοκαίρια και πολλές βροχοπτώσεις προσεχώς

Μια άκρως ανησυχητική πρόβλεψη έκαναν οι επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Μ.Βρετανίας. Εκτιμούν ότι για τα επόμενα 25 χρόνια ένα στα δύο καλοκαίρια στην Ευρώπη θα είναι το ίδιο ή και περισσότερο καυτό από το καλοκαίρι του 2003 που οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο οδηγώντας στον θάνατο περισσότερους από 20 χιλιάδες ανθρώπους.

Το καλοκαίρι του 2003 ήταν σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το πιο ζεστό των τελευταίων 500 ετών και οι βρετανοί μετεωρόλογοι εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια τα καλοκαίρια θα είναι ακόμη πιο καυτά από αυτό του 2003. Τα καυτά καλοκαίρια θα έχουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρετανών μετεωρολόγων και μια επιπλέον αρνητική συνέπεια. «Οσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία τόσο πιο μεγάλες ποσότητες υγρασίας συγκρατούνται στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο ζεστά είναι τα καλοκαίρια τόσο πιο συχνές αλλά και ισχυρές θα είναι οι βροχοπτώσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα» αναφέρει ο Στίβεν Μπέλτσερ, επικεφαλής του Κέντρου Χάντλει της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Μ.Βρετανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ