Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο αέρας στην Ευρώπη «βρωμάει» ρύπανση

Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους αναπνέουν κακής ποιότητας αέρα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency – EEA) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έκθεση διαπιστώνει ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση πολλών ρύπων, περισσότεροι από το 90% των κατοίκων των αστικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτίθενται σε ανώτερες από τα επιτρεπόμενα όρια συγκεντρώσεις τροποσφαιρικού όζοντος και μικροσωματιδίων. Η ρύπανση δεν αφήνει ανέπαφες τις αγροτικές περιοχές, απειλώντας τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.

 

Ακόμη είμαστε καλύτερα από την Ασία

Στο πεδίο των «ορατών» όπως σημειώνεται ρύπων – ο αέρας της Ευρώπης κρίνεται πολύ καλύτερος σε σχέση με το παρελθόν και το λεγόμενο «νέφος» που θολώνει σήμερα την ατμόσφαιρα μεγαλουπόλεων της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας απουσιάζει από τους ουρανούς των ευρωπαϊκών πόλεων. Ωστόσο δυο ιδιαίτερα ανησυχητικοί ρύποι, τα μικροσωματδίδια και το τροποσφαιρικό όζον, βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Τα μικροσωματίδια PM 2,5 είναι αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου τα οποία συνδέονται με καρδιοαναπνευστικά νοσήματα και άλλα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση, το 91-96% των κατοίκων των Ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθενται σε συγκεντρώσεις τους οι οποίες ξεπερνούν (περισσότερο ή λιγότερο) το επιτρεπόμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όριο των 20 μg/m3 (το οποίο είναι μάλιστα διπλάσιο από την τιμή των 10 μg/m3 που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Το τροποσφαιρικό όζον είναι το όζον που σχηματίζεται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, κοντά στο έδαφος, από χημικές αντιδράσεις που προκύπτουν από τις εκπομπές άλλων αερίων και συνδέεται με αναπνευστικές νόσους και πρόωρη θνησιμότητα. Οπως προκύπτει από την έκθεση, το 97-98% των Ευρωπαίων που ζουν σε πόλεις εκτίθενται σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις του.

Το είδος της ρύπανσης, σημειώνεται στην έκθεση, διαφέρει ανά περιοχές της Ευρώπης. Για παράδειγμα, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις τροποσφαιρικού όζοντος παρατηρήθηκαν στη Βόρεια Ιταλία ενώ οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων παρατηρήθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης όπως στην Πολωνία και στη Βουλγαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατες μετρήσεις από έλληνες επιστήμονες έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

 

Η Ε.Ε. αναθεωρεί τα επιτρεπόμενα όρια

Εκτός από την υγεία των κατοίκων των αστικών κέντρων η κακή ποιότητα του ευρωπαϊκού αέρα επιβαρύνει επίσης το περιβάλλον εκτός των πόλεων, στις αγροτικές περιοχές και στην ύπαιθρο. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει σοβαρά τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα εμποδίζοντας την ανάπτυξη της βλάστησης και επιδρώντας στη βιοποικιλότητα.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί βλάβη στην ανθρώπινη υγεία και στα οικοσυστήματα. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον σύμφωνα με τα παρόντα πρότυπα» δήλωσε ο Χανς Μπρόινβινκς, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. «Για να μπει σε έναν δρόμο βιωσιμότητας η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο και να προχωρήσει πιο πέρα από τις παρούσες νομοθετικές ρυθμίσεις».

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η τελευταία έκθεση αναδεικνύει ξεκάθαρα την ανάγκη «εκσυγχρονισμού» των σχετικών με την ατμοσφαιρική ρύπανση κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των οποίων τα όρια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αισθητά ανώτερα από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην παρούσα φάση η ΕΕ εξετάζει την αναθεώρηση των ορίων της για την ατμοσφαιρική ρύπανση, κανείς όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ως πού ακριβώς θα «κινηθούν» οι αποφάσεις της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ