Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο: Περπατήστε μέχρι τη δουλειά, νικήστε την παχυσαρκία!

Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης μπορεί να είναι η απάντηση στα περιττά κιλά και το σωματικό λίπος

Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά στη μέση ηλικία, μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την παχυσαρκία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Έλεν Φλιντ, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 150.000 άτομα από τη βάση δεδομένων Biobank, συσχετίζοντας τον τρόπο μετακίνησης στη δουλειά τους με την κατάσταση της υγείας και το σωματικό τους βάρος.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας ήταν το ποδήλατο, καθώς για ένας μεσήλικας (53 ετών) με σωματικό βάρος 86 κιλά, είναι 5 κιλά πιο ελαφρύς από έναν συνομήλικό του που οδηγεί καθημερινά, ενώ μια γυναίκα 52χρονη βάρους 71 κιλών είναι 4,4 κιλά πιο αδύνατη από μια γυναίκα ίδια ηλικίας που πάει στη δουλειά της με το αυτοκίνητο.

Μετά το ποδήλατο, το περπάτημα από και προς τη δουλειά ήταν η δεύτερη καλύτερη λύση για τη μείωση του βάρους. Εν τέλει, όσο πιο μακριά βρισκόταν η δουλειά κάποιου, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος, εφόσον προτιμούσε κάποιος το ποδήλατο ή το περπάτημα, όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους.

Αλλά ακόμη και η καθημερινή μετακίνηση με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, τραμ, μετρό) ήταν καλύτερη από την καθημερινή οδήγηση αυτοκινήτου. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ακόμη και η περιορισμένη σωματική άσκηση που συνεπάγεται η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παίζει τον θετικό ρόλο της στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Το ίδιο ισχύει επίσης για τον συνδυασμό μέσων μαζικής μεταφοράς και περπατήματος ή ποδηλάτου (π.χ. μέχρι/από τον σταθμό του μετρό).  

Μυστικό ζωής: Πόσο πρέπει να περπατάμε κάθε μέρα για να ζήσουμε περισσότερο;

Δεκαπέντε λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά για να αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης μετά τα 60, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία. Η άσκηση αυτή ασφαλώς υπολείπεται από τα τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας τα οποία συνιστά σε εβδομαδιαία βάση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε όλους τους ενήλικες. Όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και πολύ λιγότερη άσκηση μπορεί να έχει τρομαχτικά οφέλη για την υγεία!

Αναλύοντας τα στοιχεία εννέα προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 120.000 εξηντάρηδες και εβδομηντάρηδες εθελοντές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως έστω και 15 λεπτά περπάτημα ημερησίως μειώνουν κατά 22% τον κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ζαν Μονέ, στο Σαιντ Ετιέν.

Όλα αυτά, επειδή πάνω από έξι στους δέκα ηλικιωμένους δεν περπατούν τόσο όσο προτείνουν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να λένε ότι τα 15 λεπτά την ημέρα (ή 75 λεπτά την εβδομάδα) είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM), έδειξε ακόμα πως όσοι εθελοντές περπατούσαν επί 150 λεπτά την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη 10ετία.

Το μεγαλύτερο όφελος, όμως, αποκόμιζαν όσοι γυμνάζονταν δύο φορές περισσότερο από το συνιστώμενο - 300 λεπτά την εβδομάδα ή από μία ώρα πέντε φορές την εβδομάδα. Τα ποσοστά θνησιμότητας σε αυτούς ήταν μειωμένα κατά 35%, σε σύγκριση με εκείνα στους εθελοντές που δεν γυμνάζονταν καθόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ