Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς να ζήσετε περισσότερο!

Η τακτική έντονη άσκηση είναι ένας απλός τρόπος για τη μακροζωία

Η έντονη γυμναστική μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερα χρόνια και κόβει τον κίνδυνο πρόωρο θανάτου κατά 13%. Μάλιστα, ειδικοί πιστεύουν ότι τα οφέλη της έντονης γυμναστικής, ειδικά για τους άντρες, είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, την πίεση και το διαβήτη! Όμως ακόμη και η λιγότερη έντονη γυμναστική, όπως οι δουλειές του σπιτιού ή το περπάτημα, έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

«Ακόμα και μικρές ποσότητες έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αν κανείς καταφέρνει να κάνει μια τέτοια άσκηση έστω και για λίγο, αυτό θα έχει σημαντική θετική επίπτωση για την μακροζωία του», εξηγεί ο Δρ Γκέρμπελ.

Όμως ο ίδιος, προειδοποιεί ότι πρέπει πρώτα κανείς να συμβουλευτεί τον γιατρό του, προτού ξεκινήσει κάποιου είδους έντονη άσκηση, επειδή αυτή μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα τους παλμούς της καρδιάς ή να προκαλέσει δύσπνοια. Αυτή η προειδοποίηση ισχύει ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ιδίως αν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά και γενικότερα για οποιονδήποτε δεν είχε ποτέ στο παρελθόν δοκιμάσει έντονη γυμναστική.

Η έρευνα σε 200.000 ανθρώπους!

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου James Cook της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Δρ Κλάους Γκέρμπελ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 200.000 ανθρώπους σε ορίζοντα εξαετίας.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, τα σύντομης διάρκειας «ξεσπάσματα» έντονης άσκησης, που κάνουν κάποιον να λαχανιάζει, είναι προτιμότερα από την μεγαλύτερης διάρκειας άσκηση μέτριας έντασης (ήπια γυμναστική, χαλαρό κολύμπι, δουλειές του σπιτιού κ.α.), όσον αφορά στη μείωση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου. Η μείωση του κινδύνου είναι της τάξης του 9% - 13% για τη σύντομη αλλά έντονη άσκηση, ανάλογα με το πόσο χρόνο αφιερώνει κανείς σε τέτοια άσκηση.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, δύο λεπτά μέτριας άσκησης ισοδυναμούν με ένα λεπτό έντονης άσκησης, από άποψη οφέλους για την υγεία. Γι’ αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στους ενήλικες να ασκούνται, είτε 150 λεπτά με ήπιο τρόπο μέσα στην εβδομάδα, είτε 75 λεπτά με εντατικό τρόπο. Σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, η έντονη γυμναστική ωφελεί τους πάντες, άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους και άσχετα από το αν κάποιος πάσχει από κάποια χρόνια πάθηση, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη.

Μία ακόμη ανεξάρτητη έρευνα

Μια ξεχωριστή αμερικανοσκανδιναβική έρευνα, με επικεφαλής τη Χάνα Άρεμ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο JAMA Internal Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν η σωματική άσκηση είναι λιγότερη από τη συνιστώμενη, πάλι παρατείνει τη ζωή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία έξι ήδη δημοσιευμένων μελετών, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 660.000 άνδρες και γυναίκες, 21 - 98 ετών, για μια περίοδο 14 ετών. Όπως διαπιστώθηκε, σε αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμα και όσοι έκαναν λιγότερα από 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου.

Όσοι ασκούνταν περισσότερο χρόνο από το συνιστώμενο όριο των 150 λεπτών, είχαν κατά μέσο όρο 31% - 37% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όμως, από ένα σημείο και μετά το όφελος της άσκησης φαίνεται ότι δεν έχει διαφορά: το όριο αυτό είναι περίπου τα 600 λεπτά την εβδομάδα (δέκα ώρες), πέρα από το οποίο τα επιπλέον οφέλη για την υγεία είναι μικρά. Από την άλλη, πάντως, δεν φαίνεται ότι η πολλή άσκηση, κάνει κάποιο κακό, εκτός και αν υπάρχει προϋπάρχον πρόβλημα υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ