Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ταχίνι: 7+1 λόγοι για να το βάλεις στην καθημερινή διατροφή σου

Φυτικό τρόφιμο με ευεργετικά χαρακτηριστικά

Η διατροφή, ως γνωστόν, καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία αλλά και την εμφάνισή μας. Το ταχίνι, σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων ετών, είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Πρόκειται για ένα πρωτογενές τρόφιμο που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα.

Επιπλέον, είναι ένα φυτικό τρόφιμο με ευεργετικά χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά και υγιεινά λιπαρά.

Η ένταξή του στο καθημερινό διαιτολόγιο αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως εξάλλου απέδειξε και η ανάλυση και μελέτη των ιδιοτήτων του σουσαμιού και των προϊόντων του από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία προέρχονται πολλές από τις παρακάτω πληροφορίες:

Προστατεύει την επιδερμίδα σου

Οι ακτίνες UV προκαλούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου στην επιδερμίδα, οι οποίες με την σειρά τους ευθύνονται για αρκετές βλάβες, όπως τα εγκαύματα από τον ήλιο, οι ρυτίδες, ακόμη και ο καρκίνος του δέρματος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στους σπόρους σουσαμιού, όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, μελέτες που αξιολόγησαν την χορήγηση α-τοκοφερόλης (ουσίας που περιέχεται στο σουσάμι και στο ταχίνι) διαπίστωσαν ότι συνέβαλε στη μείωση της φώτο καρκινογένεσης που προκλήθηκε από την έκθεση σε ακτίνες UVB.

Προάγει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων

Η σησαμίνη, η κυρίαρχη λιγνάνη που περιέχεται στους σπόρους σουσαμιού, σχετίζεται άμεσα με τον μεταβολισμό του λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. Διατροφικά, η σησαμίνη και η επισησαμίνη συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής συγκεκριμένων ενζύμων που με την σειρά τους, ενεργοποιούν την ηπατική δραστηριότητα στην οξείδωση των λιπαρών οξέων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του επιπέδου των λιπιδίων στο αίμα.

Εξυπηρετεί την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή περιεκτικότητα του σουσαμιού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σησαμίνη και βιταμίνη Ε, μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και σε σύγκριση με φαρμακευτικά σκευάσματα.

Προστατεύει έναντι θρομβώσεων

Οι θρομβώσεις προκαλούνται από την συγκόλληση αιμοπεταλίων. Σύμφωνα με μελέτες, οι σπόροι σουσαμιού, χάρη στη σύστασή τους, αναστέλλουν την αιμοπεταλιακή συγκόλληση. Η ιδιότητα αυτή δεν επηρεάζεται από την αποφλοίωση και το ψήσιμο των σπόρων σουσαμιού, προσφέροντας έτσι ανάλογη δράση και στο ταχίνι. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το σουσάμι και τα προϊόντα του μπορούν συνολικά να συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Αντιμετωπίζει τους πόνους οστεοαρθρίτιδας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “International Journal of Rheumatic Diseases” με τίτλο “Effects of Sesame Seeds Supplementation on Clinical Signs and Symptoms in Patients with Knee Osteoarthritis”, η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλά και τον πόνο, σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γονάτου - και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα.

Συμβάλλει στη σωστή θρέψη μετά την άσκηση

Το σουσάμι και το ταχίνι, πέραν της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτοσυστατικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αποτελούν καλή φυτική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Η σύσταση του ταχινιού, λοιπόν, το καθιστά μία πολύ καλή επιλογή μετά από την άσκηση, αφού εξυπηρετεί την ενίσχυση του μυϊκού και οστίτη ιστού.

Βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα με συμπτώματα κατάθλιψης και δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food, η συστηματική χορήγηση συστατικών του σουσαμιού, όπως η σησαμόλη, είχε δράση ανάλογη με αυτή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο αλλά και θειαμίνη και τρυπτοφάνη, το ταχίνι μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης που οδηγεί στην ευκολότερη χαλάρωση αλλά και στην επίτευξη βαθύτερου ύπνου.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πόνων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου

Το σουσάμι και το ταχίνι είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει καλύτερη μυϊκή λειτουργία και χαλάρωση, μειώνοντας τους πόνους που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες τις ημέρες πριν την περίοδο. Ιδανικά, συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού ή προϊόντων του. Άλλη λύση είναι η τακτική κατανάλωση τους μετά την ωορρηξία και έως την έλευση της περιόδου.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών
Ένας εξ αυτών έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές με την τέλεση παρόμοιων αδικημάτων και βρίσκεται έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών