Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Β. Βαΐτση: Δαιμονοποίηση των καισαρικών και των γυναικολόγων

Άρθρο της γυναικολόγου Βιολέττα Βαΐτση* για τον «Τ.Θ.»

Η καισαρική τομή είναι μία ιατρική πράξη αναγκαία για την επιτυχή αποπεράτωση δύσκολων μαιευτικών καταστάσεων. Υπάρχει και σώζει ζωές μητέρων και παιδιών.

Το ποσοστό των καισαρικών στην Ελλάδα πράγματι είναι υψηλό.  Όπως επίσης  η περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκετές απο τις καισαρικές θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν τηρούντο οι οδηγίες των επιστημονικών μας εταιριών. Αυτές είναι οι λεγόμενες «μη δικαιολογημένες καισαρικές». Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία επίσημη στατιστική μελέτη που να διακρίνει  ποιό είναι το ποσοστό των μη δικαιολογημένων καισαρικών. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να δαιμονοποιείται μια ιατρικώς αναγκαία και σωτήρια ιατρική πράξη.

Κατά την ταπεινή μου άποψη πολλές καισαρικές συμβαίνουν μετά από πρόκληση τοκετού η οποία γίνεται κατά παρέκκλιση των οδηγιών των επιστημονικών εταιρειών και αυτό προκειμένου να γίνει προγραμματισμός του χρόνου του μαιευτήρα.

Επίσης είναι κοινώς γνωστό ότι καμία επιπλοκή κατά τον τοκετό δεν είναι αποδεκτή από την επίτοκο και τους συγγενείς της. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε άσκηση «αμυντικής» ιατρικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ένδειξη της καισαρικής  τίθεται ευκολότερα.

Ξεκίνησα αναφέροντας τα κακώς κείμενα στον δικό μας κλάδο. Τώρα θα αναφερθώ και σε άλλες αιτίες , οι οποίες και υπαρκτές είναι και συστηματικά αγνοούνται, ενίοτε δε αποκρύπτονται.

Ο μέσος όρος ηλικίας των επίτοκων στην Ελλάδα ξεπερνά κατα πολύ τα 30 έτη. Αυτό οδηγεί συχνά σε υπογονιμότητα, εξωσωματικές και παθολογία της κύησης (πχ Σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση , αυτοάνοσα νοσήματα). Όπως γίνεται κατανοητό, δυστυχώς όλες αυτές οι καταστάσεις είναι επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε επείγουσα αποπεράτωση με καισαρική τομή.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δυστυχώς είναι αποδεδειγμένα μία απο τις παραμέτρους που οδηγούν σε ανεπιτυχή τοκετό και καισαρική τομή. Οι περισσότερες γυναίκες ούτε βαδίζουν, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η ακινησία κατά τη διάρκεια της κύησης είναι περίπου δεδομένα για την Ελληνίδα. Η ακινησία είναι ένα λάθος που οδηγεί σε κακή λειτουργία όλους τους μυς που συμμετέχουν στον τοκετό . Μόνο έαν υπάρξει πρόβλημα τη συστήνει ο θεράπων ιατρός.

Κατά την άποψη μου στα πλαίσια της μείωσης της ιατρικής δαπάνης στα Εθνικά Συστήματα Υγείας , για λόγους οικονομίας προωθείται τα Δημόσια μαιευτήρια λειτουργούν με μαίες , οι οποίες όμως δεν θα λειτουργούν μόνες τους, θα έχουν δίπλα τους ιατρό προκειμένου να επέμβει σε περίπτωση αδυναμίας τέλεσης τοκετού από την μαία. Οι γιατροί που θα απασχολούνται θα είναι σαφώς λιγότεροι

Επειδή αυτό δεν είναι ακόμη αποδεκτό από την κοινωνία μια αντιιατρική προπαγάνδα με δαιμονοποίηση των καισαρικών και των μαιευτήρων συντελείται συστηματικά τα τελευταία έτη.

* Βιολέττα Βαΐτση, Μαιευτηρας –Γυναικολόγος, Διδάκτωρ  ΑΠΘ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ