Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κινόα: 6 σημαντικά οφέλη για την υγεία!

Αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές

Η κινόα είναι ένα φυτό που καλλιεργείται στις Άνδεις εδώ και τουλάχιστον 4.000 χρόνια, ενώ οι Ίνκας την αποκαλούσαν «μητέρα όλων των σπόρων».

Οι κόκκοι της ανήκουν στο ποώδες φυτό chenopodium quinoa, που ευδοκιμεί σε κρύο και ξηρό κλίμα και θυμίζουν ρύζι ή πλιγούρι. Μόλις μαζευτεί υπόκειται σε φυσική επεξεργασία (πλύσιμο με καθαρό νερό και στέγνωμα στον ήλιο) για να φύγει το πικρό της περίβλημα.

Αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές, καθώς έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες B και Ε. Παράλληλα, είναι φτωχή σε σάκχαρα, δεν περιέχει γλουτένη, είναι εύπεπτη και συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Έχει ουδέτερη γεύση και μπορεί να καταναλωθεί σε πολλούς συνδυασμούς. Δείτε αναλυτικά τα οφέλη της:

Έχει περισσότερες πρωτεΐνες από τα άλλα δημητριακά και είναι πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (οι περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης έχουν κάποια από αυτά). Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού κινόα την ημέρα, σας παρέχει οκτώ γραμμάρια πρωτεϊνών.

Φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα φυτικών ινών (25-28 γραμμάρια για τις ενήλικες γυναίκες). Η προσθήκη κινόα στη διατροφή, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Έτσι απομακρύνετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Η κινόα δεν περιέχει λιπαρά και σάκχαρα, είναι όμως πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που προκαλούν αίσθημα πληρότητας και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.

Υγιές βάρος

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι απαραίτητες σε μια διατροφή για απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση κινόα με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Δεν περιέχει γλουτένη

Εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά με κινόα, η οποία είναι καλύτερη και από το καλαμποκάλευρο ή το ρυζάλευρο, που έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία.

Βιταμίνες και μέταλλα

Είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο. Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα, ενώ το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη μυϊκή λειτουργία και την υγεία των οστών.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η τακτική κατανάλωση κινόα συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και διαβήτη.

Πηγή: womenshealthmag.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ