18

OCT
2018

Ερευνητικό έργο του ΑΠΘ για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου προληπτικού συστήματος ελέγχου της νόσου

Έξαρση παρουσιάζει η νόσος των Λεγεωνάριων στην Ελλάδα

24 Sep 201816.30


Τα τελευταία χρόνια η νόσος των Λεγεωνάριων παρουσιάζει σημαντική έξαρση στην Ελλάδα.  Στο πλαίσιο της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα υλοποιήσει ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένου προληπτικού συστήματος ελέγχου της Legionella στα συστήματα νερού ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης».

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προληπτικού συστήματος ελέγχου της Legionella στα συστήματα νερού των ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης, με στόχο τη μελέτη της παρουσίας του μικροοργανισμού, την καταγραφή των διάφορων χαρακτηριστικών των συστημάτων νερού, καθώς και την ανίχνευση του πιθανού τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την παρουσία και την ανάπτυξη της Legionella και τον σχηματισμό βιοϋμενίων.

Με βάση τα παραπάνω, θα αναπτυχθεί ένα μοντέλο επικινδυνότητας του παθογόνου μικροοργανισμού στα συστήματα νερού συναρτήσει των χαρακτηριστικών τους. Το πρόγραμμα αποσκοπεί μακροπρόθεσμα να καταστήσει εφικτό τον συνδυασμό των προαναφερόμενων εργαλείων και δεδομένων, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο προληπτικό σύστημα για τον δραστικό έλεγχο της Legionella στα συστήματα νερού ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα αξιολογηθεί μέσω έρευνας πεδίου.

Η υλοποίηση του έργου και η εφαρμογή του προληπτικού συστήματος ελέγχου αναμένεται να οδηγήσει στη σημαντική βελτίωση της υγειονομικής ασφάλειας των δικτύων και στην προστασία των εργαζομένων και των φιλοξενουμένων στις ξενοδοχειακές μονάδες. Πέρα από τα προφανή επιστημονικά οφέλη για τους συμμετέχοντες φορείς, αναμένεται να αυξηθεί η προστασία της δημόσιας υγείας, με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος νομικών και οικονομικών επιπτώσεων από τη μη εφαρμογή της, καθώς και να προστατευθεί και ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Κώστας Κουτσουμανής, Διευθυντής του Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Tμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. 

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχει, επίσης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα το Τμήμα Ιατρικής, υπό την καθοδήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας Ζωονόσων του Τομέα Εργαστηριακής Ιατρικής, Άννας Ψαρουλάκη, και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας,  Σπυρίδωνα Περγαντή.  Συντονιστής είναι η Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Επαγγελματικής Υγείας-Υγιεινής & Ασφάλειας Εργασίας, ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑΝΗ Α.Ε.
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Χυμός καρότου: Τα οφέλη του για επιδερμίδα, μάτια και ανοσοποιητικό!

Μια απίστευτη τροφή σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά


Οι τροφές που βάζουν φωτιά στο λίπος – Τι να διαλέξετε!

Συμβάλλουν σημαντικά στην καύση του λίπους


Οι ελιές είναι ο... πιο γευστικός «εχθρός» της χοληστερίνης!

Μελέτη από ελληνικό πανεπιστήμιο για τη διατροφή


Βότανα από την Κρήτη νικούν γρίπη και ιώσεις!

Αποτελέσματα ιατρικής έρευνας για την αντιμετώπιση συνήθων ιών


Κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές

Σύμφωνα με τις συγκεντρωτικές μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα, υπόγειων υδάτων και εδάφους, από τρία εξειδικευμένα εργαστήρια

Δίαιτα: 5 φρούτα που πρέπει να αποφεύγετε – Ποια να προτιμήσετε!

Πλούσια σε βιταμίνες αλλά και φυτικές ίνες


Θεσσαλονίκη: Οριστική λύση σε δύσκολο περιστατικό 43χρονου ασθενή

Επιτυχής χειρουργική αντιμετώπιση πολύ βαριάς άπνοιας ασθενούς στο Διαβαλκανικό


Από τα Πόζαρ στη Χαλκιδική – Όσα πρέπει να ξέρεις για τα ιαματικά λουτρά

Μία χρηστική ανάλυση των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα

Mediterranean CosmosΜασούτηςMollers
Typosthes.gr - Twitter


NLPTyposthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία