Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κακοσμία στόματος στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τη κακή αναπνοή μερικές φορές μπορούν να τη βιώσουν και τα υγιή παιδιά

Αν έχετε παρατηρήσει ότι η αναπνοή του μικρού σας δεν είναι τόσο ευχάριστη, υπάρχει ελπίδα. Όταν πρόκειται για κακή αναπνοή στα παιδιά, τις περισσότερες φορές ο ένοχος είναι η εσφαλμένη στοματική υγιεινή.

Τι προκαλεί κακή αναπνοή;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κακή αναπνοή. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες:

Κακή στοματική υγιεινή

Εάν το παιδί σας δεν βουρτσίζει τα δόντια του συχνά, μπορεί να προκύψει κακή αναπνοή. Εάν η πλάκα δεν βουρτσιστεί, μπορεί να ερεθίσει τα ούλα, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα. Η γλώσσα μπορεί επίσης να φιλοξενεί βακτήρια που παράγουν άσχημες οσμές και κακή αναπνοή, οπότε βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καθαρίζει και τη γλώσσα του επίσης.

Ξερό στόμα

Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό του στόματος. Όταν το στόμα του παιδιού σας παράγει λιγότερο σάλιο από το φυσιολογικό, μπορεί να εμφανιστεί ξηροστομία, η οποία συμβάλλει στην κακή αναπνοή.

Αναπνέοντας από το στόμα

Όταν ένα παιδί αναπνέει από το στόμα, αποτρέπει το σάλιο από το πλύσιμο των βακτηρίων, το οποίο προάγει την κακή αναπνοή.

Βακτήρια στη γλώσσα

Τα περισσότερα βακτήρια που προκαλούν οσμές βρίσκονται στη γλώσσα. Εάν δεν βουρτσίζει τη γλώσσα του, τα βακτήρια που προκαλούν οσμές θα συσσωρευτούν και θα προκαλέσουν κακή αναπνοή.

Λοιμώξεις στο στόμα

Η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να οφείλεται σε κοιλότητες, συσσώρευση πλάκας, πληγές στο στόμα ή μετά από κάποια στοματική χειρουργική επέμβαση.

Ένα ξένο αντικείμενο

Μερικές φορές ένα μωρό ή μικρό παιδί μπορεί να τοποθετήσει ένα ξένο αντικείμενο (μικροσκοπικά παιχνίδια, σωματίδια τροφής κλπ.) στη μύτη του. Ένα ξένο αντικείμενο που είναι τοποθετημένο στη μύτη μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή στα παιδιά.

Ορισμένα τρόφιμα

Εάν το παιδί σας καταναλώνει τρόφιμα με έντονη οσμή, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια ή μπαχαρικά, μπορεί να επηρεάσει τη φρεσκάδα της αναπνοής του.

Μερικές φορές, ο τρόπος με τον οποίο τα φάρμακα διαλύονται στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή αναπνοή.

Μια ασθένεια ή μια κατάσταση

Εάν το παιδί σας υποφέρει από αλλεργίες, αμυγδαλίτιδα ή άλλη πάθηση, μπορεί να εμφανιστεί κακή αναπνοή.

Πώς να αποφύγετε την κακή αναπνοή

Τα υγιή δόντια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής υγείας και ευεξίας του παιδιού. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποφύγει την κακή αναπνοή αναπτύσσοντας ρουτίνα στοματικής φροντίδας.

  • Κάντε το παιδί σας να βουρτσίζει δύο φορές την ημέρα τα δόντια του. Να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να επιβλέπει τα μικρά παιδιά ώστε να μην καταπιούν την οδοντόκρεμα.
  • Όταν το παιδί σας βουρτσίζει τα δόντια του, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζει επίσης τη γλώσσα του, καθώς τα βακτηρίδια μπορούν να συλλεχθούν και να αναπτυχθούν στη γλώσσα.
  • Δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα καθημερινά για να αφαιρέσει τις οσμές που προκαλούν σωματίδια τροφής από τα δόντια.
  • Θυμηθείτε να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα του κάθε λίγους μήνες, επειδή οι τρίχες της δεν θα μπορούν να αφαιρέσουν αποτελεσματικά την πλάκα και τις τροφές από τα δόντια.
  • Αποφύγετε την χαλίτωση και άλλα προβλήματα υγείας στο στόμα του παιδιού σας, προγραμματίζοντας τακτικούς ελέγχους με τον οδοντίατρο σας.

Χρόνια κακή αναπνοή στα παιδιά

Τις περισσότερες φορές, η κακή αναπνοή του παιδιού σας θα σταματήσει να υπάρχει αν και εφόσον εφαρμόσετε καλύτερη στοματική υγιεινή. Ωστόσο, μερικά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν χρόνια κακή αναπνοή. Εάν ο οδοντίατρος διαπιστώσει ότι το στόμα του παιδιού σας είναι υγιές, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας για πρόσθετες εξετάσεις για τη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας της χαλίτωσης.

Ανεξάρτητα από την αιτία της κακής αναπνοής, η διδασκαλία των παιδιών πώς να διαμορφώνουν καλές συνήθειες οδοντιατρικής φροντίδας σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την στοματική τους υγεία ως ενήλικες.

Mothersblog.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)
Μπαίνοντας στο μαγαζί στη Θήβα τον περίμενε μια τούρτα έκπληξη για τα γενέθλιά του, που πάνω της είχε μπλε κεράκια με τον αριθμό 35
Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)