Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώτε... με τη φλούδα!

Στο σκούρο περίβλημα συγκεντρώνονται οι περισσότερες βιταμίνες

Η άσκηση, η κατανάλωση σπιτικού φαγητού μαγειρεμένου με ποιοτικές πρώτες ύλες και η αποφυγή κατεργασμένων τροφών πλούσιων σε αλάτι και ζάχαρη, αποτελούν βασικούς πυλώνες ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Στα παραπάνω προσθέστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με τη φλούδα, καθώς στο σκούρο περίβλημα συγκεντρώνονται οι περισσότερες βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται μόνο στις φλούδες, αν π.χ. ξεφλουδίσετε τη ντομάτα δεν θα χάσετε το πολύτιμο λυκοπένιο. Υπάρχουν όμως μερικές φλούδες που προσφέρουν μοναδικά οφέλη ανεξάρτητα από το εσωτερικό των φρούτων και των λαχανικών.

Θυμηθείτε ότι όταν πρόκειται να καταναλώσετε φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες, φροντίστε να είναι βιολογικής καλλιέργειας, προκειμένου να μην έχουν φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

Μήλα: Αν αφαιρέσετε τη φλούδα των μήλων δεν θα χάσετε την πολύτιμη βιταμίνη C, θα χάσετε όμως την πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που βοηθάει τη λειτουργία του εντέρου και μειώνει την κακή «LDL» χοληστερόλη και τα σάκχαρο του αίματος. Η πηκτίνη επιβραδύνει την πέψη, με αποτέλεσμα να μη νιώθετε λιγούρα.

Καρότα: Είναι πλούσια σε ενώσεις, που σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες σκοτώνουν τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Έχουν επίσης αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Οι ενώσεις αυτές είναι συγκεντρωμένες ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του καρότου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το τρώτε με τη φλούδα ή να αφαιρείτε όσο το δυνατόν πιο λεπτή επιφάνεια όταν τα καθαρίζετε.

Πατάτες:Η φλούδα της πατάτας έχει περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ από το εσωτερικό της. Επιλέγετε τις σκουρόχρωμες μοβ πατάτες, οι φλούδες των οποίων περιέχουν 5 έως 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα τους.

Αγγούρια: Τα ξεφλουδισμένα αγγούρια έχουν λιγότερο ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ από αυτά με τη φλούδα. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι φυτικές ίνες του αγγουριού είναι συγκεντρωμένες στη φλούδα, ενώ η σάρκα τους αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό.

Μελιτζάνες: Στη φλούδα της μελιτζάνας βρίσκεται το πολύτιμο αντιοξειδωτικό νασουνίνη, το οποίο σύμφωνα με έρευνες είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου. Η νασουνίνη ανήκει στα φλαβονοειδή, την οικογένεια αντιοξειδωτικών που προλαμβάνει την πρόσληψη βάρους λόγω γήρανσης.

Σταφύλια: Το πιθανότερο είναι να τα τρώτε με τη φλούδα και πολύ καλά κάνετε, καθώς εκεί συγκεντρώνεται η ρεσβερατρόλη, η φυτοχημική ουσία που ωφελεί την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Πηγή: prevention.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ