Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατακράτηση υγρών: Οι 6 απλοί τρόποι αντιμετώπισης!

Η κατακράτηση μπορεί όμως να είναι και σύμπτωμα κάποιας πάθησης

Η κατακράτηση υγρών προκαλείται από τη συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας υγρών στο σώμα σας. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται συχνά οίδημα στα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλους. Η κατακράτηση οφείλεται σε πολλούς λόγους, πολλοί από τους οποίους δεν είναι σοβαροί.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν κατακράτηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν την περίοδό τους. Εκδηλώνεται επίσης συχνά σε άτομα που είναι σωματικά αδρανή, παραμένουν στο κρεβάτι για μεγάλα διαστήματα ή κάνουν πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.

Η κατακράτηση μπορεί όμως να είναι και σύμπτωμα κάποιας πάθησης, όπως η νεφρική νόσος ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν αντιμετωπίσετε ξαφνική ή σοβαρή κατακράτηση υγρών, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Σε περιπτώσεις που το πρήξιμο είναι ήπιο και δεν υπάρχει υποκείμενη πάθηση, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την κατακράτηση.

Μειώστε το αλάτι: H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Mειώστε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και αντικαταστήστε το με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που νοστιμίζουν τα φαγητά. Aποφεύγετε, επίσης, τη μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως αλλαντικά, ξηρά τυριά, παστά ή καπνιστά ψάρια, σάλτσες, κονσέρβες, αλμυρά μπισκότα κλπ.

Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου: Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι 200mg μαγνησίου την ημέρα μειώνουν την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η μαύρη σοκολάτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6: Η Β6 είναι σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και υποστηρίζει πολλές ακόμη λειτουργίες του οργανισμού. Έχει αποδειχθεί ότι και αυτή μειώνει την κατακράτηση υγρών σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B6 είναι οι μπανάνες, οι πατάτες, τα καρύδια και το κρέας.

Τρώτε περισσότερα τρόφιμα με κάλιο: Το κάλιο συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης υγρών με δύο τρόπους: μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι μπανάνες, το αβοκάντο και οι ντομάτες.

Πιείτε αφέψημα πικραλίδας: Η πικραλίδα ή ταραξάκο είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ως φυσικό διουρητικό. Τα φυσικά διουρητικά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την κατακράτηση υγρών μέσω της πρόσκλησης συχνής ούρησης.

Αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων οδηγεί σε απότομη αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αναγκάζουν το σώμα να διατηρεί περισσότερο νάτριο αυξάνοντας τις ποσότητες των υγρών στο σώμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ