Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

7 τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που δεν σας περνούν από το μυαλό!

Πόσο πρέπει να τρώτε καθημερινά

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικό «καύσιμο» του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς τους χρειάζεται κάθε κύτταρο και κάθε ιστός για να λειτουργήσει.

Πρέπει ωστόσο να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση υδατανθράκων είτε προσπαθείτε να χάσετε κιλά είτε θέλετε να αποφύγετε την επικίνδυνη άνοδο των επιπέδων του σακχάρου σας.

Οι υδατάνθρακες πρέπει να καταλαμβάνουν ποσοστό 45-65% των ημερήσιων συνολικών θερμίδων που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Στο πλαίσιο μιας διατροφής 1.600 θερμίδων, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 180-260 γραμμάρια υδατανθράκων ή 720-1.040 θερμίδες την ημέρα.

Πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους» όπως τα μακαρόνια, το ψωμί και τα γλυκά, οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες και σε άλλες, κατά γενική ομολογία υγιεινές, τροφές. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τις βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας, απλώς να προσέχετε και να υπολογίζετε συνετά τις μερίδες σας.

Δείτε μερικά τρόφιμα με υδατάνθρακες!

1. Αποξηραμένα φρούτα: Ένα τέταρτο του φλιτζανιού αποξηραμένα βερίκοκα παρέχει 20 γραμμάρια υδατάνθρακες, ενώ αντίστοιχη ποσότητα αποξηραμένα σύκα ή σταφίδες δίνει 24 και 32 γραμμάρια υδατάνθρακες αντίστοιχα. Στα αποξηραμένα φρούτα η συγκέντρωση ζάχαρης και η συνολική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα.

2. Όσπρια: Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές δίνουν 20 γραμμάρια υδατάνθρακες, ενώ αντίστοιχη ποσότητα μαύρα φασόλια και ρεβίθια δίνουν 20 και 22 γραμμάρια υδατάνθρακες αντίστοιχα. Πέρα από υδατάνθρακες βέβαια, τα όσπρια δίνουν και αρκετές χορταστικές πρωτεΐνες.

3. Γιαούρτι: Ένα κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή φρούτα) δίνει έως και 16 γραμμάρια υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή λακτόζης.

4. Κινόα: Θεωρείται δικαίως υπερτροφή χάρη στις πλήρεις πρωτεΐνες που παρέχει, ωστόσο και η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες δεν είναι αμελητέα. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα δίνει περίπου 20 γραμμάρια υδατάνθρακες.

5. Μπανάνα: Μία μέτρια μπανάνα δίνει 27 γραμμάρια υδατάνθρακες, με το φρούτο να κατατάσσεται μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

6. Γλυκοπατάτα: Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, καλίου και φυτικών ινών. Μία μέτρια γλυκοπατάτα δίνει όμως 27 ολόκληρα γραμμάρια υδατάνθρακες.

7. Μάνγκο: Όπως η μπανάνα, έτσι και το μάνγκο είναι φρούτο πλούσιο σε υδατάνθρακες. Ένα φλιτζάνι κομμένο μάνγκο δίνει 25 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ