Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τεράστια λίμνη με αλμυρό νερό βρέθηκε στον πλανήτη Άρη!

Αυξάνεται η πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον κόκκινο πλανήτη

Μία τεράστια, υπόγεια λίμνη αλμυρού νερού φαίνεται να απλώνεται σε αρκετό βάθος κάτω από την επιφάνεια του Άρη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, η λίμνη αυτή βρίσκεται κάτω από στρώμα πάγου (περίπου 1,5 χλμ κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη) κι έχει μήκος περίπου 20 χλμ. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται πόσο βαθιά είναι αυτή η λίμνη.

Αυτή είναι η πρώτη λίμνη νερού που ανιχνεύεται στον Άρη και παρά το ενδεχόμενο να είναι τελικά ψυχρή και χωρίς ζωή, δημιουργεί ενθουσιασμό για την πιθανότητα άλλων θαμμένων στρωμάτων νερού, πιο φιλόξενων για το φαινόμενο της ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι το νερό είναι κρίσιμης σημασίας για τη ζωή όπως τη γνωρίζει η ανθρωπότητα στον πλανήτη Γη, με τους επιστήμονες να επιδιώκουν να αποδείξουν ότι το υγρό αυτό είναι παρόν και στον κόκκινο πλανήτη.

«Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που μας κάνει να σκεφθούμε πως η παρουσία νερού στον Άρη δεν είναι μόνο μια προσωρινή ροή όπως έχουν δείξει προηγούμενες ανακαλύψεις, αλλά μια μόνιμη μάζα νερού που δημιουργεί συνθήκες για τη ζωή σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο» σχολίασε ο Άλαν Ντάφι, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Σούινμπερν (Αυστραλία), ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο πλανήτης Άρης μοιάζει παγωμένος, ερημικός και άνυδρος. Ωστόσο πριν από κάποια δισ. χρόνια ήταν ζεστός και υγρός, εμπεριέχοντας μεγάλη ποσότητα νερού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ