23

JUL
2018

Ψυχολογικός ο λόγος που επιμένει αυτή η συνήθεια

Γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε εύκολα το κάπνισμα;

12 Jul 201819.25

Η αίσθηση της απώλειας της ταυτότητας είναι ένας σοβαρός λόγος που απωθεί πολλούς καπνιστές από το να διακόψουν την επιβλαβή αυτή συνήθεια, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Substance Use.

«Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα αυτό που πραγματικά κάνουν είναι μια προσπάθεια να «θάψουν» μια πτυχή της ταυτότητάς τους και να δομήσουν μια νέα. Και αυτό μπορεί να είναι σκληρό. Ειδικά όταν κάτι μπορεί να είναι μέρος του μεγαλύτερου μέρους της ενήλικης ζωής σου. Κι ενώ οι περισσότεροι καταφέρνουν τελικά να σταματήσουν να καπνίζουν, δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά υποκύπτουν και ξανα-ανάβουν το τσιγάρο», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Κέιτλιν Νοτλεϊ.

Παραδέχεται βέβαια ότι το τσιγάρο προκαλεί και σωματική εξάρτηση αλλά εικάζει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν στους κοινωνικούς πειρασμούς.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος συνεντεύξεις που είχαν δώσει άτομα που είχαν αρχικά διακόψει το κάπνισμα και μετά είχαν ξαναρχίσει. Περίπου 40 καπνιστές περιέγραφαν τη σχέση τους με το τσιγάρο και τις προηγούμενες απόπειρές τους να σταματήσουν να καπνίζουν, ενώ είχαν αναφέρει και τους λόγους που είχαν υποτροπιάσει.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε 23 άτομα που είχαν δώσει τις πλέον λεπτομερείς πληροφορίες.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι η υποτροπή σχετιζόταν με μια ευρεία γκάμα συναισθηματικών παραγόντων. Σχετιζόταν με την επιθυμία των πρώην καπνιστών να ανακτήσουν την χαμένη κοινωνική τους ταυτότητα, δηλαδή την ταυτότητα του καπνιστή. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να είναι μέλη μιας κοινωνικής ομάδας, ανακτώντας την αίσθηση του «ποιος είμαι» με το κάπνισμα να αποτελεί μέρος αυτής της ταυτότητας για τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους», λέει η Δρ Νοτλεϊ.

Και προσθέτει ότι «αυτοί που ξεκινούν πάλι το κάπνισμα αισθάνονται ότι τους βοηθά να ανταποκριθούν σε στρεσογόνες καταστάσεις. Οι περισσότεροι θεωρούν την επανέναρξη του καπνίσματος ως αναπόφευκτη. Επίσης, συχνά αναφέρουν ένα αίσθημα ανακούφισης από την ανάκτηση της ταυτότητας του καπνιστή. Συνεπώς υπάρχουν πολλές συναισθηματικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την επανέναρξη του καπνίσματος, όπως η ευχαρίστηση, αλλά και η ενοχή και ντροπή». In.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πότε έρχεται το νέο «Ματωμένο Φεγγάρι» - Το μεγαλύτερο του αιώνα!

Ολική έκλειψη σελήνης με πολύ μεγάλη διάρκεια στα τέλη Ιουλίου


Ποιες γυναίκες είναι οι πιο… άπιστες – Τα 10 επαγγέλματα

Ποια επαγγέλματα είναι πιο επιρρεπή σε ερωτική απιστία


Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού σήμερα – Πώς θα προστατευτείτε

Πρεμιέρα καύσωνα σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα


Η κάνναβη βάζει «στοπ» στον καρκίνο – Τα αποτελέσματα 100 ερευνών

Οι ερευνητές εξέτασαν 100 προηγούμενες μελέτες και βρήκαν θετικές επιδράσεις της κάνναβης


Βάλτε σωστά το αντηλιακό σας στην παραλία – Τι πρέπει να ξέρετε

Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται μόνο όταν τα χρησιμοποιούμε σωστά


12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ενισχύονται οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού


Καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά

Έχουν καταγραφεί 3.220 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας από τον Μάιο του 2017


ΕΟΦ: Stop στη διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής

Τι αποφάσισε ο ΕΟΦ για δύο προϊόνταCoca-Cola το σχολείοMediterranean CosmosΜασούτηςBlue LagoonMollersΕΛΠΕΔΕΘ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία