15

AUG
2018

Ερευνητές εξέτασαν πετσέτες κουζίνας και έχουν αποτελέσματα…

Πετσέτες κουζίνας – Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία σας!

12 Jun 201801.41

Η σύνθεση μιας οικογένειας και οι συνήθειες υγιεινής που ακολουθούν τα μέλη της στην κουζίνα, επηρεάζουν το μικροβιακό φορτίο των πετσετών με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου εξέτασαν πετσέτες κουζίνας και διαπίστωσαν ότι η διατροφή, το είδος της χρήσης και η υγρασία στις πετσέτες κουζίνας μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ανάπτυξης παθογόνων που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις.

Συγκεκριμένα, το 49% των πετσετών κουζίνας που εξετάστηκαν στη μελέτη, είχαν μικροβιακή ανάπτυξη που αυξανόταν ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και την παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό.

Η πολλαπλή χρήση μιας πετσέτας για σκούπισμα επιφανειών, σκευών και των χεριών, είχε μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από πετσέτες για μεμονωμένη χρήση, ενώ η υγρασία των πετσετών είχε μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από τις στεγνές.

Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά σε μικροβιακή ανάπτυξη, το 36,7% είχε κολοβακτηρίδια, το 36,7% εντερόκοκκο και το 14,3% σταφυλόκοκκο.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από χρήση ενός μηνός. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτήρια και τα αναγνώρισαν σε βιοχημικές δοκιμασίες.

Ο σταφυλόκοκκος απομονώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε οικογένειες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους και σε εκείνες με παιδιά.

Το ποσοστό κολοβακτηριδίων ήταν υψηλότερο όταν οι πετσέτες ήταν υγρές, σε αυτές πολλαπλών χρήσεων και όταν οι οικογένειες δεν έκαναν φυτοφαγική διατροφή.

«Η παρουσία πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών στις πετσέτες της κουζίνας δείχνει ότι μπορεί να ευθύνονται για την επιμόλυνση του τροφικού φορτίου. Οι υγρές πετσέτες και εκείνες πολλαπλής χρήσης θα πρέπει να αποφεύγονται και οι μεγάλες οικογένειες, όπως κι εκείνες με ηλικιωμένα μέλη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην τήρηση των κανόνων υγιεινής», ανέφερε η Δρ Σουσέλα Μπιραντζια-Χουρντογιαλ.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στην Ατλάντα.

Πηγή: onmed.gr


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πέντε τρόποι να μειώσετε τους μυϊκούς πόνους μετά τη γυμναστική

Απλοί τρόποι να περιορίσετε τις ενοχλήσεις


12 τροφές γεμάτες σίδηρο – Πόσο περιέχει η καθεμία!

Η έλλειψή του είναι εξαιρετικά συχνή παγκοσμίως


Μηλόξιδο: Γιατί είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τα μαλλιά σας!

Ένα φυσικό καλλυντικό για τα ταλαιπωρημένα μαλλιά


"Ανώμαλα θερμή" θα είναι η περίοδος μέχρι το 2022

Όπως προβλέπουν Ευρωπαίοι επιστήμονες

Νέα μέθοδος από Ελληνοκύπριο ερευνητή για τη διάγνωση σπάνιου καρκίνου

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν νέα απλή αιματολογική μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του μυελώματος

Βήχας: Οι 6 τύποι του και τι δείχνει ο καθένας

Ανακαλύψτε την αιτία του κάθε διαφορετικού τύπου βήχα


Αισθάνεστε φούσκωμα; 5 τροφές που κάνουν την κοιλιά σας επίπεδη!

Διατροφή για διώξετε την αίσθηση πληρότητας


Πόνος στη φτέρνα: Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία μας

Πώς να ξεχωρίσετε τον ύποπτο πόνο στη φτέρνα σας


Σχεδόν 103.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Οι περισσότεροι των τελευταίων 14 ετών, από το 2005, όταν άρχισε η σχετική καταγραφή

Ανησυχία για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ

Κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά και την Περιφέρεια Αττικής για «αδιαφορία»


Mediterranean Cosmos



Μασούτης





ΠΟΥ



Blue Lagoon



ΕΛΠΕ



ΔΕΘ




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία