23

OCT
2018

Ερευνητές εξέτασαν πετσέτες κουζίνας και έχουν αποτελέσματα…

Πετσέτες κουζίνας – Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία σας!

12 Jun 201801.41

Η σύνθεση μιας οικογένειας και οι συνήθειες υγιεινής που ακολουθούν τα μέλη της στην κουζίνα, επηρεάζουν το μικροβιακό φορτίο των πετσετών με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου εξέτασαν πετσέτες κουζίνας και διαπίστωσαν ότι η διατροφή, το είδος της χρήσης και η υγρασία στις πετσέτες κουζίνας μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ανάπτυξης παθογόνων που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις.

Συγκεκριμένα, το 49% των πετσετών κουζίνας που εξετάστηκαν στη μελέτη, είχαν μικροβιακή ανάπτυξη που αυξανόταν ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και την παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό.

Η πολλαπλή χρήση μιας πετσέτας για σκούπισμα επιφανειών, σκευών και των χεριών, είχε μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από πετσέτες για μεμονωμένη χρήση, ενώ η υγρασία των πετσετών είχε μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από τις στεγνές.

Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά σε μικροβιακή ανάπτυξη, το 36,7% είχε κολοβακτηρίδια, το 36,7% εντερόκοκκο και το 14,3% σταφυλόκοκκο.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από χρήση ενός μηνός. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτήρια και τα αναγνώρισαν σε βιοχημικές δοκιμασίες.

Ο σταφυλόκοκκος απομονώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε οικογένειες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους και σε εκείνες με παιδιά.

Το ποσοστό κολοβακτηριδίων ήταν υψηλότερο όταν οι πετσέτες ήταν υγρές, σε αυτές πολλαπλών χρήσεων και όταν οι οικογένειες δεν έκαναν φυτοφαγική διατροφή.

«Η παρουσία πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών στις πετσέτες της κουζίνας δείχνει ότι μπορεί να ευθύνονται για την επιμόλυνση του τροφικού φορτίου. Οι υγρές πετσέτες και εκείνες πολλαπλής χρήσης θα πρέπει να αποφεύγονται και οι μεγάλες οικογένειες, όπως κι εκείνες με ηλικιωμένα μέλη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην τήρηση των κανόνων υγιεινής», ανέφερε η Δρ Σουσέλα Μπιραντζια-Χουρντογιαλ.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στην Ατλάντα.

Πηγή: onmed.gr


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Τι συμβουλεύει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ταχίνι: 7+1 λόγοι για να το βάλεις στην καθημερινή διατροφή σου

Φυτικό τρόφιμο με ευεργετικά χαρακτηριστικά


5 τροφές που μας «γιατρεύουν» το άγχος!

Τα οφέλη της σωστής διατροφής


Γαλλική έρευνα: Η άσκηση είναι «φάρμακο» για τους καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας 

Πίννα: Άλλο ένα προστατευόμενο θαλάσσιο είδος κοντά στον αφανισμό

Μια νέα σημαντική απειλή καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις ελληνικές θάλασσες 

Τα μοναδικά οφέλη του καφέ για το συκώτι – Πόσα φλιτζάνια να πίνουμε

Οφέλη για την καρδιά, τα νεφρά αλλά και τον εγκέφαλο


Ωμό κοτόπουλο: 8 λάθη που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας

Γλυτώστε από αρκετούς κινδύνους για την υγεία σας


Πέντε τρόποι να χάσεις κιλά... χωρίς να μετράς θερμίδες!

Έξυπνες στρατηγικές για απώλεια βάρους 





Μασούτης



Mollers




Typosthes.gr - Twitter


NLP



Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία