Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Έλληνας γιατρός που έφερε παγκόσμιο ιατρικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη!

Έρχεται το παγκόσμιο συνέδριο Δερματοσκόπησης στη Θεσσαλονίκη στις 14-16 Ιουνίου

Συνέντευξη στον Γιώργο Καλλίνη

Στις 14 με 16 Ιουνίου η πόλη μας θα φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια του κόσμου, το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματοσκόπησης που διοργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Δερματοσκόπησης.

Περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι από 75 χώρες του κόσμου θα έρθουν στην πόλη μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού ξεπερνώντας σε αριθμό συνέδρων όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας, ότι ο ιθύνων νους πίσω από αυτή τη διοργάνωση είναι ένας Έλληνας επιστήμονας, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο Αιμίλιος Λάλλας, γενικός γραμματέας της International Dermoscopy Society και ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοσκόπησης, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην οργάνωση και διεξαγωγή του συνεδρίου που θα μονωπολήσει το ενδιαφέρον της πόλης μας σε λίγες μέρες. Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον κ. Λάλλα για τον καρκίνο του δέρματος, τη δερματοσκόπηση και φυσικά για το επερχόμενο συνέδριο.

Τι είναι η δερματοσκόπηση;

Αιμ. Λάλλας: Η δερματοσκόπηση ανήκει στη δερματολογία, δεν διαφέρει. Το δερματοσκόπιο είναι ένα εργαλείο διαγνωστικό, κλινικό, το οποίο μας επιτρέπει την αναγνώριση των όγκων του δέρματος, των καλοήθων και κυρίως των κακοήθων, σε πιο πρώιμο στάδιο από αυτό που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Άρα, μας δίνει τη δυνατότητα να διαγνώσουμε τον καρκίνο πιο έγκαιρα και η γρήγορη διάγνωση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε όλους τους καρκίνους.

Το δερματοσκόπιο είναι μια συσκευή που επιτρέπει να φανούν χαρακτηριστικά στο δέρμα που σε καμία περίπτωση δεν είναι ορατά στο γυμνό μάτι, χωρίς όμως να είναι μια απλή μεγέθυνση. Δυστυχώς, όταν φανούν στο γυμνό μάτι τα σημάδια του καρκίνου στο δέρμα ο καρκίνος έχει πλέον αναπτυχθεί αρκετά.

Η δερματοσκόπηση έχει έρθει για τα καλά στην Ελλάδα και οι περισσότεροι συνάδερφοι το θεωρούν απαραίτητο συστατικό της κλινικής εξέτασης και προσφέρεται παντού. Δεν απαιτεί κάποιο εξτρά κόστος, ούτε για τον ασθενή αλλά ούτε και για τον γιατρό, εφόσον ο εξοπλισμός δεν είναι πολύ ακριβός. Η εξέταση είναι τελείως αναίμακτη, χωρίς πόνο και χωρίς καμία ακτινοβολία.  

Ο καρκίνος του δέρματος και τι να προσέξετε

Αιμ. Λάλλας: Ο καρκίνος του δέρματος, είναι ο συχνότερος, με διαφορά, καρκίνος στον άνθρωπο. Ο τύπος του καρκίνου του δέρματος που είναι πιο επιθετικός είναι το μελάνωμα και φυσικά δεν είναι τόσο συχνός όσο οι υπόλοιποι τύποι καρκίνου του δέρματος. Επίσης, τα κρούσματα του μελανώματος αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως.

Το μοναδικό πλεονέκτημα του καρκίνου του δέρματος, είναι ότι αναπτύσσεται πάνω στο δέρμα και άρα μπορούμε να το δούμε, αρκεί ο ασθενής να πάει στο γιατρό. Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός κανόνας που μπορούμε να ακολουθούμε, το ακρωνύμιο A B C D E. Το Α (asymmetry) προκύπτει από το «ασυμμετρία», το Β (borders) αντιπροσωπεύει τα «ανώμαλα όρια», το C (colors) τα περισσότερα από ένα χρώματα, το D (diameter) τη διάμετρο που μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 5-6 χιλιοστών και το E (evolution) που δείχνει την εξέλιξη, την αύξηση του μεγέθους.

Αυτά τα σημάδια μπορεί να τα προσέξει ο οποιοσδήποτε. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να βασιστεί κάποιος μόνο σε αυτά, γιατί αν ένα μελάνωμα εξελιχθεί στο σημείο που να είναι ορατό στο γυμνό μάτι, τότε ο καρκίνος είναι ήδη προχωρημένος. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει ο καθένας να έρχεται για μια προληπτική εξέταση, οι άνδρες μετά τα 40 και οι γυναίκες μετά τα 35.

Δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές και νούμερα για τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος στην Ελλάδα, αλλά συνήθως κάνουμε μια αναγωγή στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, για να έχουμε μια εικόνα. Έχουμε περίπου 1.500 κρούσματα μελανώματος κάθε χρόνο και 30.000 καινούργια περιστατικά άλλων καρκίνων του δέρματος ετησίως στην Ελλάδα.

Οι θεραπείες στο μελάνωμα είναι κατά κύριο λόγο χειρουργικές. Μετά, ανάλογα με το στάδιο μπορεί να χρειαστεί και κάποια άλλη θεραπεία. Στους άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος και πάλι κυρίως βασιζόμαστε σε χειρουργικές θεραπείες, αν και στο πολύ αρχικό στάδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα, με μη χειρουργικές μεθόδους.

Η ενημέρωση των πολιτών είναι σε καλό σημείο, ειδικά σε σύγκριση με κάποια χρόνια νωρίτερα. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, βέβαια, υπολειπόμαστε και έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αυτή η βελτίωση δεν θα έρθει μόνο μέσα από τη δουλειά των επιστημόνων, αλλά και με τη συντονισμένη δράση της Πολιτείας.

Απλές συμβουλές για την πρόληψη υπάρχουν και είναι οι εξής:

1) κάντε έναν προέλεγχο, οι γυναίκες στα 35 και οι άνδρες στα 40.

2) ενημερωθείτε για τους παράγοντες κινδύνου και τις ομάδες υψηλής επικινδυνότητας. Οι 3-4 γνωστοί παράγοντες είναι: όταν υπάρχει ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια στον πρώτο βαθμό συγγένειας, όταν έχει κανείς πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα σε αντίθεση με το σκούρο δέρμα που είναι πιο προστατευμένο (προσοχή όμως δεν είναι τελείως προστατευμένο!) και τέλος, πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν πάρα πολλές ελιές στο δέρμα τους, δηλαδή περισσότερες από 50-100 ελιές, πάνω από 2 χιλιοστά.

3) Για το σολάριουμ, μπορούμε να είμαστε λίγο αυστηροί. O Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων απαγορεύει το σολάριουμ στα παιδιά κάτω των 17 ετών. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι η χρήση σολάριουμ όχι μόνο δεν προστατεύει το δέρμα, όπως πίστευαν παλιότερα, αλλά μπορεί και να το επιβαρύνει.

Το παγκόσμιο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

Αιμ. Λάλλας: Το συνέδριο είναι ένα παγκόσμιο γεγονός για τη δερματοσκόπηση και τη διάγνωση των όγκων στο δέρμα. Είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα και την πόλη αυτό το συνέδριο, καταρχάς γιατί αναγνωρίζεται η Θεσσαλονίκη ως ένα από τα σημαντικότερα κλινικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα παγκοσμίως στο αντικείμενο αυτό. Έχουμε σημαντική παραγωγή πρωτότυπου ερευνητικού έργου και αυτό αναγνωρίζεται και παραέξω. Επίσης, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ελληνική ιατρική κοινότητα και την Ελληνική δερματολογία αυτό το παγκόσμιο συνέδριο και μια πολύ καλή αφορμή για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του δέρματος.

Για την πόλη, το συνέδριο είναι εξίσου σημαντικό, γιατί θα έρθουν στην πόλη περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι και 4-5 χιλιάδες κόσμος συνολικά. Αυτή τη στιγμή, αν προσπαθήσει κάποιος να κλείσει δωμάτιο εκείνες τις μέρες, είναι πολύ πιθανό να μην τα καταφέρει, με όποια σημασία έχει αυτό για την προβολή της πόλης. Μάλιστα, έχουμε πολύ καλή συνεργασία και με την Περιφέρεια, το Δήμο, τους ξενοδόχους και άλλους φορείς στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Τα πιο ενδιαφέροντα θέματα του συνεδρίου που θα παρουσιαστούν είναι:

Α) Η σχέση των σπίλων (ελιών) με το μελάνωμα. Πρέπει να φοβόμαστε τις ελιές μας; Αυτό είναι όντως ένα θέμα που αφορά πάρα πολύ κόσμο και έχουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες να δώσουμε μέσα από το Συνέδριο.

Β) Η σχέση του ήλιου με το δέρμα. Η σχέση του ήλιου φαίνεται να είναι πιο πολύπλοκη και σύνθετη από ότι πιστεύαμε. Ίσως, ο ήλιος να είναι πιο παρεξηγημένος από ότι πρέπει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατευόμαστε. Απλώς, οι ακραίες συμπεριφορές, ως προς την αποφυγή του ήλιου, καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Τον ήλιο τον σεβόμαστε, αλλά τον χαιρόμαστε.

Γ) Οι θεραπείες του μελανώματος. Ήδη υπάρχουν αρκετές καινούργιες θεραπείες που βελτιώνουν την επιβίωση από το προχωρημένο μελάνωμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής φτάνει σε κατάσταση πλήρους ίασης. Τα τελευταία 5-7 χρόνια είναι επαναστατικά για τις θεραπείες του μελανώματος, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά τα όρια επιβίωσης των ασθενών.

Δ) Η σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με τη διάγνωση. Όπως και σε άλλους τομείς, έτσι και στην ιατρική, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται είτε για να βοηθήσει είτε να αντικαταστήσει. Στη δερματοσκόπηση, αυτό σημαίνει κάποιες μηχανές που θα εξετάζουν φωτογραφίες του δέρματος και θα αξιολογούν αυτόματα και με πολύ καλή ακρίβεια την κάθε περίπτωση. Η τεχνητή νοημοσύνη προχωράει καθημερινά σε όλους του τομείς, έτσι και στη διάγνωση των όγκων του δέρματος, με πολλά ερωτηματικά βέβαια για το αν και πότε θα εισαχθεί στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

Στο συνέδριο θα έχουμε το «Παγκόσμιο Κύπελλο» δερματολογίας! Όπως και στο προηγούμενο συνέδριο, έτσι και τώρα θα δημιουργηθούν εθνικές ομάδες επιστημόνων, οι οποίες θα διαγωνιστούν σε πραγματικό χρόνο, ως προς την ορθότητα και ταχύτητα των διαγνώσεων.

Το μήνυμα του συνεδρίου

Αιμ. Λάλλας: Θέλουμε να μιλήσουμε για τον καρκίνο του δέρματος και να εξηγήσουμε ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος ναι μεν είναι συχνός και απειλητικός, αλλά από την άλλη πλευρά είναι εφικτό να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, αρκεί ο κόσμος να δώσει την ευκαιρία στους γιατρούς να τους εξετάσουν.

Θέλουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση στου κοινού. Υπάρχει ένα γνωστό σύνθημα, το «get naked it might save your life», δηλαδή ξεγυμνωθείτε μπροστά στο γιατρό, μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Πάτε να ελέγξετε το δέρμα σας, χωρίς να έχετε δει κάτι, διότι μπορούμε να βρούμε τους καρκίνους στο στάδιο που δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή μας.

Αυτό το συνέδριο, για μένα σημαίνει πολλά, είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, γιατί ως γενικός γραμματέας της Διεθνούς εταιρείας δερματοσκόπησης αλλά και του συνεδρίου είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω τόσο ενεργά. Έχουμε καταφέρει να φέρουμε αυτή τη διοργάνωση στην πόλη μας και από ότι φαίνεται θα είναι η πιο επιτυχημένη, από άποψη αριθμών τουλάχιστον, διοργάνωση των τελευταίων ετών.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος, σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα εναρμονίζονται με το σενάριο ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της...
Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες