21

JUL
2018

Αναπόσπαστο στοιχείο της υγιεινής διατροφής το γιαούρτι

Γιατί το γιαούρτι μας σώζει από τις χρόνιες φλεγμονές;

15 May 201821.40

Το γιαούρτι είναι ήδη γνωστό ότι πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της υγιεινής διατροφής. Τώρα μια νέα μελέτη μόλις που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition, δείχνει ότι το γιαούρτι καταστέλλει τη χρόνια φλεγμονή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιστήμης της Διατροφής Μπραντ Μπολινγκ, θέλησαν να ελέγξουν κατά πόσο το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την φλεγμονή βελτιώνοντας την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος, άρα να εμποδίσει τις ενδοτοξίνες (προ-φλεγμονώδη μόρια που παράγονται από τα μικρόβια του εντέρου) να περάσουν στην αιματική κυκλοφορία.

Αν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να μετριάσουν την επίδραση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα, έχουν και τις παρενέργειες τους. Έτσι, οι γιατροί πάντα αναζητούν ασφαλέστερες λύσεις. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μπει εδώ και 20 χρόνια στο στόχαστρο της Επιστήμης αλλά μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα.

Προς αποσαφήνιση του θέματος, Δρ Μπολινγκ και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 120 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκ των οποίων οι μισές ήταν παχύσαρκες. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μια έπρεπε να τρώει 340 γραμμάρια γιαούρτι με λίγα λιπαρά καθημερινά για εννέα εβδομάδες και η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου χωρίς κατανάλωση γιαουρτιού το ίδιο διάστημα.

Σε διάφορα στάδια της έρευνας, οι ερευνητές μετρούσαν διάφορους βιοδείκτες μέσω δειγμάτων αίματος ώστε να μετρούν την έκθεση του οργανισμού στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ μερικοί βιοδείκτες έμειναν σταθεροί, στα άτομα που έτρωγαν γιαούρτι παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε συγκεκριμένους δείκτες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης του όγκου (TNF), που θεωρείται σημαντική πρωτεΐνη ενεργοποίησης της φλεγμονής.

Επίσης, προέκυψε ότι όταν οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία με υψηλά θερμιδικά γεύματα (ώστε να προκληθεί στρες στον μεταβολισμό τους), η κατανάλωση γιαουρτιού ως «επιδόρπιο» συντελούσε επίσης σε βελτίωση των βιοδεικτών έκθεσης στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή καθώς γινόταν η πέψη του γεύματος. Ακόμα το γιαούρτι βοηθούσε στον μεταβολισμό της γλυκόζης στα παχύσαρκα άτομα, επιταχύνοντας τη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

«Τρώγοντας μια μερίδα γιαούρτι πριν από κάθε γεύμα μπορούμε να βελτιώσουμε τον μεταγευματικό μεταβολισμό και άρα να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα προσφέρει νέες αποδείξεις για την αντιφλεγμονώδη δράση του γιαουρτιού και δίνει το έναυσμα για περαιτέρω ανάλυση των δομικών συστατικών του ώστε να αποσαφηνιστεί ποια εξ αυτών ευθύνονται για την καταστολή της φλεγμονής ώστε κάποτε να εμπλουτίσουν και άλλες τροφές.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Η κάνναβη βάζει «στοπ» στον καρκίνο – Τα αποτελέσματα 100 ερευνών

Οι ερευνητές εξέτασαν 100 προηγούμενες μελέτες και βρήκαν θετικές επιδράσεις της κάνναβης


Βάλτε σωστά το αντηλιακό σας στην παραλία – Τι πρέπει να ξέρετε

Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται μόνο όταν τα χρησιμοποιούμε σωστά


12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ενισχύονται οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού


Καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά

Έχουν καταγραφεί 3.220 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας από τον Μάιο του 2017


ΕΟΦ: Stop στη διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής

Τι αποφάσισε ο ΕΟΦ για δύο προϊόντα


Έτοιμη η 1η εξέταση αίματος για διάγνωση μελανώματος

Μπορεί να σώσει πολλές ζωές αναφέρουν Αυστραλοί επιστήμονες


Πέντε σημεία που δεν βάζουμε ποτέ αντηλιακό... αλλά θα έπρεπε

Η χρήση αντηλιακού συνιστάται όλο τον χρόνο, αλλά το καλοκαίρι επιβάλλεται

Έρευνα: Πώς κρίνουν τη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία οι Θεσσαλονικείς

Τι αναφέρει η μεγάλη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης



Coca-Cola το σχολείο



Mediterranean Cosmos



Μασούτης



Blue Lagoon



Mollers



ΕΛΠΕ



ΔΕΘ




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία