Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Κίνδυνος θάνατος» η βαριά σωματική εργασία για τους άνδρες

Αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 18%

Η βαριά σωματική εργασία φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου VU στο Άμστερνταμ, με επικεφαλής τον Δρ Πίετερ Κοενεν, υποστηρίζει ότι συγκριτικά με τον υπάλληλο γραφείου, ο άνδρας που κάνει βαριά σωματική εργασία διατρέχουν έως και 18% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη είχε εστιάσει στον εντοπισμό των διαφορών ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα για επαγγελματικούς λόγους και για ψυχαγωγικούς και πως αυτά τα δύο επηρέαζαν την υγεία. Οι επιστήμονες συνέλεξαν λοιπόν στοιχεία από 17 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 194.000 άνδρες, και είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο 1960-2010.

Από τη μετα-ανάλυση προέκυψε ότι οι άνδρες που η εργασία τους ήταν σωματικά απαιτητική είχαν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με άνδρες που το επάγγελμά τους δεν απαιτούσε μεγάλο σωματικό κόπο.

Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου παρέμενε και μετά από την συνεκτίμηση του χρόνου ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριοποίησης. Πάντως, δεν ίσχυε το ίδιο για τις γυναίκες, με τους ερευνητές να εικάζουν ότι το γυναικείο φύλο ενδεχομένως να εμπλέκεται σε λιγότερο σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας.

Ο Δρ Κοενεν εξηγεί ότι, το να είναι κανείς σωματικά δραστήριος συνήθως είναι καλό και λειτουργεί προληπτικά έναντι των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, αντίθετα η καθιστική ζωή θεωρείται ανθυγιεινή και έχει σχετιστεί με περίπου 7% αυξημένο κίνδυνο κακού αποτελέσματος στην υγεία μας.

Αλλά στην περίπτωση της σωματικής δραστηριότητας λόγω της φύσης του επαγγέλματος φαίνεται ότι οι άνδρες εκτίθενται σε ανθυγιεινές συνθήκες, ειδικά αν πάρει κανείς ως παράδειγμα τους εργαζόμενους σε ένα ορυχείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ