Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ακμή: Οι παράγοντες που την επιδεινώνουν

H σοβαρή μορφή της μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές

Η ακμή είναι πολύ κοινή δερματική πάθηση που αποτελεί μία από τις πρώτες εκδηλώσεις της εφηβείας, συχνά όμως παρατηρείται και σε ενηλίκους.

Η ήπια ακμή είναι ενοχλητική και έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία των ασθενών, ενώ η σοβαρή μορφή της μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές και υπέρχρωση του δέρματος.

Παράγοντες που συμβάλλουν ή επιδεινώνουν την ακμή

- Οι μεταβολές των ορμονικών επίπεδων, κυρίως των ανδρογόνων.

- Στις γυναίκες συχνά επιδεινώνεται 2-7 μέρες πριν από την εμμηνορρυσία.

- Ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την περίοδο της εγκυμοσύνης, την έναρξη ή τη διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών, καθώς και την εκδήλωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

- Το άγχος και ειδικά η έντονη ή παρατεταμένη συναισθηματική ένταση.

- Το οικογενειακό ιστορικό.

- Φάρμακα, όπως το λίθιο, τα βαρβιτουρικά, τα ανδρογόνα.

- Οι κλιματολογικές συνθήκες (θερμές, υγρές περιοχές), τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα όπως η ρύπανση ή η υγρασία, το «σκάλισμα» των εξανθημάτων μπορούν να τη χειροτερέψουν.

- Τα λιπαρά καλλυντικά, η έντονη εφίδρωση, η τριβή ή η πίεση του δέρματος από τσάντες στην πλάτη, από εφαρμοστούς γιακάδες στο λαιμό ή από παρατεταμένη παραμονή σε καθίσματα από πλαστικό υλικό, ενδέχεται να επιδεινώσουν την ακμή.

- Αντίθετα, τα λιπαρά φαγητά και οι σοκολάτες που συχνά ενοχοποιούνται για την επιδείνωσή της φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση στην ανάπτυξη και στην πορεία της.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή φροντίδα του δέρματος

- Καθαρισμός του δέρματος με νερό και σαπούνι δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Το σαπούνι πρέπει να είναι ήπιο και η περιοχή να στεγνώνεται απαλά. Το βίαιο στέγνωμα όχι μόνο δεν καθαρίζει καλύτερα αλλά μπορεί και να επιδεινώσει το πρόβλημα.

- Μην πιέζετε και μην πειράζετε τα σπυράκια.

- Αποφυύγετε την ηλιοθεραπεία. Αν και με την ηλιοθεραπεία το δέρμα γίνεται λιγότερο λιπαρό και οι βλάβες της ακμής διακρίνονται σε μικρότερο βαθμό, τα αποτελέσματα αυτά είναι παροδικά. Αντίθετα, η παρατεταμένη ηλιακή έκθεση μπορεί να βλάψει σοβαρά το δέρμα, να επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων και να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Επιπλέον, πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής μπορούν να κάνουν ένα άτομο επιρρεπές στο ηλιακό έγκαυμα.

- Επιλογή καλλυντικών σκευασμάτων με προσοχή. Όλα τα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς με ακμή πρέπει να είναι μη λιπαρά (oil free). Μπορεί κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της θεραπείας το δέρμα να είναι κόκκινο ή ερεθισμένο και τότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερα καλλυντικά προϊόντα.

- Οι άνδρες με ακμή χρειάζεται να ξυρίζονται προσεκτικά. Πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ξυριστική μηχανή ή ξυραφάκια «ασφαλή» και να μαλακώνουν τα γένια τους με σαπούνι και νερό πριν από την εφαρμογή του αφρού ξυρίσματος.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας»
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα