Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι είναι η «παραίσθηση» που ίσως κόστισε τη ζωή στον Γεώργιο Μπαλταδώρο

Η γνωστή παγίδα του vertigo για κάθε πιλότο

Η πτώση του μονοθέσιου αεροσκάφους Mirage 2000-5 εχθές λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι βορειοανατολικά της Σκύρου ήταν η αιτία να κοπεί πρόωρα το νήμα της ζωής για τον 34χρονο Σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο και να βυθιστεί ολόκληρη η χώρα στο πένθος.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη μοιραία πτήση παραμένουν και ενώ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, ένα από τα πιθανά σενάρια για την αιτία του δυστυχήματος είναι η «παραίσθηση» του πιλότου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ANT1, ο στρατιωτικός αναλυτής Πάρις Καρβουνόπουλος ανέφερε ότι είναι σφόδρα πιθανό το δυστύχημα να προκλήθηκε λόγω παραίσθησης, ένα «εφιαλτικό», όπως το χαρακτήρισε, ενδεχόμενο για κάθε πιλότο.

Τι είναι η παραίσθηση (vertigo)

Με τον όρο vertigo περιγράφεται μια κρίση ιλίγγου που προκαλεί έντονη ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, απώλεια ισορροπίας, εμβοές (κουδούνισμα στα αυτιά), τάση λιποθυμίας ή και απώλεια των αισθήσεων. Χαρακτηρίζεται από την ψευδαίσθηση της κίνησης, με το άτομο να αισθάνεται συνήθως ότι περιστρέφεται μέσα στον χώρο.

Η κρίση μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετές ώρες. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η διάρκεια είναι μεγαλύτερη, από μερικές μέρες έως μερικούς μήνες.

Όταν ο ίλιγγος συνοδεύεται από διπλή όραση (διπλωπία), απώλεια όρασης, απώλεια ακοής, δυσκολία στην ομιλία ή αδυναμία/μούδιασμα στα άκρα, τότε θεωρείται επείγουσα κατάσταση.

Κοινές αιτίες του vertigo είναι οι διαταραχές σε μια δομή του αυτιού που ονομάζεται μέσο ους, η λαβυρινθίτιδα (λοίμωξη του αυτιού λόγω ιού), η ημικρανία, η φλεγμονή στο αιθουσαίο νεύρο (το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία) και ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV, ο ίλιγγος προκαλείται από συγκεκριμένες κινήσεις του κεφαλιού). Άλλοτε πάλι η αιτιολογία του vertigo είναι άγνωστη.

Τι συνέβη στην περίπτωση του άτυχου 34χρονου

Η δύσκολη 40λεπτη πτήση και η καταπόνηση του Γ. Μπαλταδώρου θεωρείται μια πολύ λογική εξήγηση για την αδυναμία αντίδρασης του χειριστή του αεροσκάφους και του τραγικού τέλους τους.

Το vertigo και ο χωρικός αποπροσανατολισμός που αυτό μπορεί να προκαλέσει πιθανώς οδήγησαν τον Γ. Μπαλταδώρο να απωλέσει την αίσθηση του ορίζοντα, με αποτέλεσμα την πτώση του αεροσκάφους.

Δεδομένου μάλιστα ότι το Mirage δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, εκτιμάται ότι ο χειριστής εκδήλωσε παραίσθηση ως προς τη θέση του στον χώρο και την κατεύθυνση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα τη μοιραία πρόσκρουση στη θάλασσα. Οι απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα, οι πτήσεις με χαμηλή ορατότητα, οι νυχτερινές πτήσεις ή οι πτήσεις μέσα σε νέφωση αποτελούν συνθήκες ευνοϊκές για την εκδήλωση της παραίσθησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που συνδέει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη
Όλα έτοιμα για το Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με αφετηρία την Πέλλα, ενώ αύριο στον Αρχαιολογικό χώρο Πέλλας...
Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που συνδέει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη
Καλαφάτης για υποψηφιότητα Μπελέρη: Δεν σκεφθήκαμε ψηφοθηρικά αλλά εθνικά
«Η πιθανή εκλογή του κ. Μπελέρη θα είναι μια πολύ δυνατή φωνή στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας » προσθέτει ο Σταύρος Καλαφάτης
Καλαφάτης για υποψηφιότητα Μπελέρη: Δεν σκεφθήκαμε ψηφοθηρικά αλλά εθνικά