Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δύο ακόμη θύματα από επιπλοκές της γρίπης στην Ελλάδα

Ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θανόντων στους 36

Δύο ακόμα άτομα έχασαν την τελευταία εβδομάδα της ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανόντων στους 36.

Αναλυτικά, σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ την εβδομάδα 2-8 Απριλίου καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι από γρίπη στην Ελλάδα, ενώ δύο άτομα το ίδιο διάστημα χρειάστηκαν λόγω βαρύτητας της νόσου να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από την αρχή της καταγραφής των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης στη χώρα μας έως και τις 8 Απριλίου έχουν καταγραφεί 106 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 102 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για 66 άνδρες και 36 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 56,9 έτη. Τα 42 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 60 (58,8%) στον ιό γρίπης τύπου Β.

Από τα 102 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 14, ενώ τα 74 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τους συνολικά 36 θανάτους από γρίπη, οι 32 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και τέσσερις σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για 25 άνδρες και 11 γυναίκες, με μέση ηλικία 62,7 έτη και διάμεση 64 έτη. Από τα 12 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 24 (66,7%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 11 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 10 ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και 1 (9,1%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Από το σύνολο των 36 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο τέσσερις ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη. Σημειώνεται ότι τα 31 από τα 36 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο