24

MAY
2018

Πρέπει να ανησυχούν οι νέοι άνδρες;

Τριχόπτωση και γκριζάρισμα πριν τα 40: Τι σημαίνει για την καρδιακή υγεία

30 Nov 201721.22

Οι νέοι άντρες που βλέπουν τα μαλλιά τους να τους εγκαταλείπουν ή να γκριζάρουν πρόωρα ανησυχούν κυρίως για την αισθητική διάσταση της υπόθεσης, φοβούμενοι ότι θα χάσουν το σεξ απίλ τους στο αντίθετο φύλο.

Μάλλον όμως θα πρέπει να παίρνουν πιο πολύ στα σοβαρά τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την κόμη τους, αφού είναι ενδεικτικά για την υγεία της καρδιάς τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Μια νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας σε περισσότερους από 2.000 νεαρούς άντρες από την Ινδία έδειξε ότι όσοι εμφανίζουν αλωπεκία ανδρικού τύπου (γνωστή και ως ανδρογενής ή ανδρογενετική αλωπεκία) και άσπρες τρίχες είναι πιο πιθανό να εκδηλώνουν στεφανιαία νόσο συγκριτικά με τους άντρες που διατηρούν όλα τα μαλλιά τους και δεν γκριζάρουν πρόωρα.

Μάλιστα, η τριχόπτωση και το γκριζάρισμα είναι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια από την παχυσαρκία στους άντρες κάτω των 40 ετών, αναφέρει η νέα μελέτη, σύμφωνα με το BBC.

Τα ευρήματα πρόκειται να παρουσιαστούν αναλυτικά από τους ερευνητές στο επερχόμενο συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας της Ινδίας. Στη μελέτη συμμετείχαν 790 άντρες με στεφανιαία νόσο και 1.270 υγιείς άντρες κάτω των 40 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων και κατέγραψαν πόσοι από αυτούς είχαν εμφανίσει αλωπεκία ανδρικού τύπου (μια κοινή μορφή τριχόπτωσης στους άντρες) και πόσοι είχαν άσπρες τρίχες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής των συμμετεχόντων με την υγεία της καρδιάς τους, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που τυχόν εμφάνιζαν.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι οι άντρες με στεφανιαία νόσο ήταν τουλάχιστον πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει πρόωρα άσπρες τρίχες σε σύγκριση με τους υγιείς άντρες, ενώ η απώλεια των μαλλιών φάνηκε να συνδέεται με 5,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη ομάδα αντρών η παχυσαρκία υπολογίστηκε ότι συνδέεται με μόλις 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για τα ευρήματά τους σχετίζεται με τις εσωτερικές βιολογικές διεργασίες της γήρανσης. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Καμάλ Σάρμα, «η βιολογική γήρανση είναι ενδεχομένως ταχύτερη σε ορισμένα άτομα και αυτό αντανακλάται στην υγεία των μαλλιών τους».

Αντίστοιχη ιαπωνική μελέτη του 2013 σε περίπου 37.000 ανθρώπους είχε δείξει ότι η απώλεια των μαλλιών συνδέεται με 32% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στους άντρες, ενώ σύμφωνα με μελέτη του 2014 σε 10.885 ανθρώπους στη Δανία το γκριζάρισμα των μαλλιών προβλέπει με σχετική ακρίβεια τη μελλοντική εκδήλωση καρδιοπάθειας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, εκπρόσωποι του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι άντρες που παρουσιάζουν είτε απώλεια μαλλιών είτε γκριζάρισμα πριν τα 40 δεν πρέπει να θορυβούνται υπερβολικά, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια.

«Η μελέτη υποδεικνύει ότι η αναγνώριση των αντρών που παρουσιάζουν πρόωρα τριχόπτωση και γκριζάρισμα μπορεί να βοηθήσει να εντοπίζονται ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθεια» αναφέρει στο BBC ο Δρ Μάικ Νάπτον από το Ίδρυμα. «Ωστόσο, πρόκειται για παραμέτρους τις οποίες ο άντρας δεν μπορεί να αλλάξει, σε αντίθεση με τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, για παράδειγμα. Αυτοί οι τροποποιήσιμοι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται πολύ πιο σοβαρά υπόψη».

Πηγή: onmed.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(4)


Από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έχει η Ελλάδα

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο ύπνος του σαββατοκύριακου αναπληρώνει τις λίγες ώρες ύπνου των καθημερινών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας σουηδικής επιστημονικής έρευνας

Ο συνδυασμός τροφών που εξουδετερώνει τη βιταμίνη Β1

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β περιλαμβάνουν κόπωση, λαχάνιασμα και μυϊκή αδυναμία

Φτιάξε την πιο νόστιμη σπιτική μπεσαμέλ με 4 υλικά

Η σπιτική μπεσαμέλ με τέσσερα υλικά είναι γρήγορη και εύκολη


Ξεπάγωμα κρέατος: Πώς γίνεται σωστά και με ασφάλεια;

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος στο ξεπάγωμα


Οι τροφές που βάζουν «φρένο» στη συρρίκνωση του εγκεφάλου

H συρρίκνωση του εγκεφάλου φέρνει μια επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών


Πλαστικά στον φούρνο μικροκυμάτων: Οι 3 κίνδυνοι για την υγεία

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ζεσταίνετε το φαγητό σας


Δύο έργα από την Ελλάδα ανάμεσα στους νικητές των βραβείων Natura για το 2018

Επιβράβευση επιτυχημένων παραδειγμάτων προστασίας της φύσης


Η γυμναστική ακυρώνει τα «γονίδια της παχυσαρκίας»

Δεν μπορείτε πλέον να κατηγορείτε το DNA σας


«Όπλο» τα ψάρια ενάντια στην καρδιακή ανεπάρκεια

Ωφέλιμη η κατανάλωση ψαριών 2 φορές την εβδομάδαΜασούτηςhemaplexΕΛΠΕ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία