Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κάθε μέρα ένα νέο κρούσμα ιλαράς – Έφτασαν τα 215

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Συνεχίζουν τα νέα, καθημερινά κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, καθώς δεκαεννέα νέα κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε 19 μέρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα δηλωθέντα κρούσματα έφθασαν τα 215. Απ’ αυτά, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα είναι 177, πιθανά 32 και έξι ενδεχόμενα κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 17.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν τον εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Πάντως ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, εξηγεί ότι είναι ελεγχόμενη η εξάπλωση της ιλαράς: «Δεν βλέπουμε μια πολύ μεγάλη, εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά μια προοδευτική, αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων και αυτό από το γεγονός ότι έχουν επιδεινωθεί οι καιρικές συνθήκες, υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός και ιδιαίτερα με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. Παρά ταύτα, ακριβώς, βασισμένοι στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός του ελληνικού πληθυσμού είναι πράγματι καλυμμένος με δύο δόσεις του τριπλού εμβολίου, φαίνεται ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι ελεγχόμενη, την παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο χάρτης της ιλαράς

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των κρουσμάτων αυτών, το 70% έως 75% αφορούν παιδιά από την κοινότητα των Ρομά, περίπου 15% είναι άτομα του γενικού πληθυσμού και περίπου 10% είναι μετανάστες, "σχεδόν αποκλειστικά παλαιών κυμάτων μετανάστευσης και όχι του πρόσφατου προσφυγικού κύματος", αναφέρει ο καθηγητής του Τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Ειδικότερα, από τα 215 κρούσματα, τα 23 αφορούν σε αλλοδαπούς και τα 192 σε άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κατά κύριο λόγο από την κοινότητα των Ρομά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 36 κρούσματα που χαρακτηρίζονται ως Έλληνες πολίτες ηλικίας 25-44 ετών, που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό.

Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα 78 αφορούν σε παιδιά έως 14 ετών. Και σε αυτή την κατηγορία η πλειοψηφία αφορά σε παιδιά της κοινότητας των Ρομά. Οι ειδική επισημαίνουν ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις εμφανίζονται στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών.

Κατά κύριο λόγο, επιδημική έξαρση της νόσου παρατηρείται στη νότια Ελλάδα, με επίκεντρο την Αττική όπου έχουν καταγραφεί 152 περιστατικά. Στην υπόλοιπη επικράτεια, έχουν καταγραφεί 51 περιστατικά στην Πελοπόννησο, ενώ κρούσματα έχουν ακόμη καταγραφεί σε Εύβοια, Λέσβο, Αιτωλοακαρνανία, Κοζάνη, Δωδεκάνησα και Ηράκλειο Κρήτης.

Υπουργός Υγείας: Είμαστε σε εγρήγορση

Η ιλαρά, αλλά και κάθε άλλο θέμα δημόσιας Υγείας και υγειονομικής ασφάλειας, δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα για τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την επιδημική έξαρση της ιλαράς και της εμβολιαστικής πολιτικής της χώρας.

Ωστόσο τόνισε, ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, καθώς «στον κόσμο δεν υπάρχουν υγειονομικά σύνορα και προφανώς, οι επιδημικές εξάρσεις νοσημάτων, ακόμα και ξεχασμένων, θα έρθουν και στην Ελλάδα, όσο καλά και αν είναι τα standards της επιδημιολογικής επιτήρησης, όσο καλά και αν λειτουργούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας».

Θέλοντας να αναδείξει τη σημασία των εμβολιασμών στην προστασία της δημόσιας υγείας, ο Α. Ξανθός ανέφερε ότι πέρυσι που έγινε μια πολύ συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης και εμβολιάστηκαν 1,8 εκατ. άνθρωποι, οι θάνατοι υποδιπλασιάστηκαν (108 θανατηφόρα κρούσματα) σε σύγκριση με πρόπερσι, οπότε διατέθηκαν 1,2 εκατ. εμβόλια και οι θάνατοι είχαν φτάσει στους 197.

Επίσης, όπως είπε, την περασμένη χρονιά σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών (από 11% σε 18% στα νοσοκομεία και από 24% σε 34% στις δομές ΠΦΥ), με αποτέλεσμα να μη νοσήσουν αρκετοί γιατροί και επαγγελματίες υγείας και κατ΄ επέκταση να προστατευθούν και οι ασθενείς.

Πηγές: in.gr, ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ