Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιατί δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό μας – Τι προκαλεί

Κίνδυνος για τους μεσήλικες που αγνοούν το πρώτο γεύμα της μέρας

Οι μεσήλικες που συστηματικά παραλείπουν το πρωινό γεύμα είναι πιθανότερο να έχουν αποφραγμένες καρδιακές αρτηρίες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Πρόκειται για μια ακόμη μελέτη που συνδέει το πρωινό γεύμα με καλύτερη καρδιακή υγεία αφού τεκμηριώνει ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό, και ειδικά υγιεινό, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες τους.

Οι αθηρωματικές πλάκες ειναι εναποθέσεις λίπους, ασβεστίου και άλλων ουσιών που μπορούν να συσσωρευθούν στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση και σκλήρυνση, δηλαδή αθηροσκλήρωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων επιπλοκών.

Στο πλαίσιο της μελέτης ερευνητές από τη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 4.000 ενήλικες, 40-54 ετών από την Ισπανία. Το 3% χρονίως παρέλειπε το πρωινό, ενώ το 27% έτρωγε τακτικά ένα γενναίο πρωινό γεύμα, δηλαδή το 20% των ημερήσιων θερμίδων προερχόταν απ' αυτό. Το 70% του δείγματος, ωστόσο, έτρωγε έναν σχετικά χαμηλών θερμίδων πρωινό.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι τρεις αυτές ομάδες είχαν διαφορετικές πιθανότητες να έχουν υποκλινική αθηροσκλήρωση. Σχεδόν το 75% όσων παρέλειπαν το πρωινό είχε αθηρωματικές πλάκες. Στην ομάδα του μεγάλου πρωινού το ποσοστό ήταν 57% και στην ομάδα του ολιγοθερμιδικού 64%.

Οι λάτρεις του πρωινού ήταν υγιέστεροι από πολλές πλευρές, αφού γενικά έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά και άπαχο κρέας. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι ή να έχουν υπέρταση, διαβήτη ή μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

«Δεν υπονοούμε ότι όταν παραλείπεις το πρωινό γεύμα αποκτάς αθηρωματικές πλάκες. Αλλά για πολλούς ανθρώπους η παράλειψη αυτού του γεύματος κρύβει μια σειρά κακών συνηθειών από πίσω. Τείνουν να τρώνε πολύ και αμφιλεγόμενες τροφές», εξηγούν οι επιστήμονες και συμπληρώνουν ότι η παράλειψη του πρωινού έχει αρνητική επίπτωση στη ρύθμιση των ορμονών της όρεξης, στη γλυκόζη του αίματος και στην ινσουλίνη.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη