Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το αδυνάτισμα είναι ζήτημα φαγητού!

Εύκολα και απλά τρικ για να κάνεις δίαιτα χωρίς να το… καταλάβεις

Το αδυνάτισμα είναι ζήτημα φαγητού: Τι τρως, σε πόση ποσότητα το τρως και τι ώρα το τρως! Ο πιο συνηθισμένος λόγος εμφάνισης παραπανίσιων κιλών στο σώμα μας, όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που μπορούμε να κάψουμε και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει πολλές φορές γιατί δεν είμαστε «εκπαιδευμένοι» να ξέρουμε πότε έχουμε χορτάσει.

Υπάρχουν, όμως, αποδεδειγμένοι και υγιεινοί τρόποι να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να νιώσει γρήγορα χορτάτος, έτσι ώστε και να απολαμβάνετε το φαγητό σας και να ξέρετε πότε να σταματάτε, αφήνοντας κι αν χρειαστεί φαγητό στο πιάτο σας. Δεν θα σας κατηγορήσει κανείς!

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Το κύριο μέλημα κάποιου που θέλει να χάσει βάρος τρώγοντας λιγότερο και νιώθοντας χορτάτος είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Ο λόγος που ωφελούν εν προκειμένω, είναι ότι επειδή χωνεύονται δύσκολα, αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας που νιώθουμε για περισσότερη ώρα, ενώ ταυτόχρονα ελέγχουν τη χοληστερίνη και το σάκχαρο του αίματος και διατηρούν το έντερο υγιές. Φάτε τα μήλα και τις πατάτες σας με τη φλούδα, αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά, προσθέστε λιναρόσπορο στις σαλάτες και στο γιαούρτι και βάλτε την ολική άλεση για τα καλά στο τραπέζι σας.

Προσθέστε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και σνακ

Οι πρωτεΐνες χωνεύονται αργά και μας κρατούν για περισσότερη ώρα χορτάτους, ενώ προκειμένου να τις διασπάσει ο οργανισμός, καίει έξτρα θερμίδες. Προσθέστε πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε μέσω γαλακτοκομικών, άπαχου κρέατος, ψαριού, σπόρων, οσπρίων κ.ο.κ

Φάτε σούπα πριν το γεύμα

Μια ελαφριά, χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου σούπα χωρίς κρέμες γάλακτος και λιπαρά πριν το γεύμα, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την όρεξη, χωρίς να σας κοστίσει ιδιαίτερα σε θερμίδες, βοηθώντας σας να φάτε λιγότερο, χωρίς να νιώσετε ότι συγκρατείτε επίτηδες τον εαυτό σας. Το νερό και το γάλα πριν το γεύμα κάποιες φορές μπορεί να έχουν παρόμοια επίδραση, αν και οι ειδικοί αναφέρουν ότι έχουμε μάθει τον οργανισμό μας να χωνεύει διαφορετικά τις θερμίδες που λαμβάνουμε από τρόφιμα κι αλλιώς από ποτά. Αυτό σημαίνει ότι οι θερμίδες από κάτι που πίνουμε, δεν μας βοηθούν να νιώσουμε κορεσμό τόσο γρήγορα όσο από κάτι που τρώμε.

Καταναλώστε το γεύμα σας σωστά

Μην τρώτε όσο είστε απασχολημένοι, όσο βλέπετε τηλεόραση, όσο δουλεύετε και γενικότερα όταν δεν είστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό σας. Μασήστε αργά, γευτείτε το, δώστε προσοχή στην υφή και τη νοστιμιά του και απολαύστε το. Θα δείτε πως το γεγονός ότι καταλαβαίνετε αυτό που τρώτε θα σας κάνει να χορτάσετε νωρίτερα, σε σχέση με το να το καταβροχθίζατε μονομιάς!

Ακολουθήστε πιστά το διατροφικό σας πρόγραμμα

Φροντίστε πάντα να τρώτε τα γεύματά σας και τα σνακ την ώρα που πρέπει, δηλαδή κάθε περίπου 3 ώρες και περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα όσο είναι δυνατόν, έτσι ώστε η πείνα να μην προλαβαίνει να σας… χτυπήσει την πόρτα κι εσείς να μην ενδίδετε σε ό,τι έχει το ψυγείο ή το φαστφουντάδικο προκειμένου να την ικανοποιήσετε.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα

Τα τελευταία 30 χρόνια οι μερίδες που σερβίρονται έχουν αυξηθεί κατά πολύ κι έχουμε χάσει όλοι το μέτρο στο τι εστί «μια μερίδα» στην πραγματικότητα. Αν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε μικρά πιάτα για το γεύμα σας, θα φτάσετε πιο κοντά στο πρότυπο της μερίδας, συν του ότι το πιάτο σας θα φαίνεται πιο χορταστικό και γεμάτο κι εσείς θα νιώθετε ότι φάγατε τελικά πολύ, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο. Πίσω από το φαγητό, άλλωστε, κρύβεται πολλή ψυχολογία.

Δοκιμάστε υγιεινά συνοδευτικά στα πιάτα σας

Δοκιμάστε να συνοδέψετε πιάτα που «κρύβουν» πολλές θερμίδες με συνοδευτικά πλούσια σε φυτικές ίνες, έτσι ώστε να καταναλώνετε τελικά λιγότερες θερμίδες στην ίδια ποσότητα φαγητού. Βγάλτε για παράδειγμα ένα μέρος από τα ζυμαρικά σας και συνοδέψτε τα με πουρέ λαχανικών, που είναι και πλούσιος σε φυτικές ίνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι