Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ΔΝΤ «κόβει» την παγκόσμια ανάπτυξη

Έξι φορές έχει πέσει… έξω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!...

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι φορές έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Από 3,2% που έλεγε για το 2013 έπεσε στο 2,9%, ενώ για το 2014 έπεσε κατά 0,2% στο 3,6%.

«Οι μείζονες ειδήσεις αυτή τη φορά έρχονται από τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, όπου η ανάπτυξη έχει μειωθεί συχνά περισσότερο από ό,τι προβλέπαμε προηγουμένως», επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ σε ένα κείμενο που συνοδεύει την έκθεση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού World Economic Outlook (Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική), που δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, ακριβώς πριν από τις συνόδους του.

Οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη στις αναιμικές οικονομίες των ανεπτυγμένων κρατών ελάχιστα μεταβλήθηκαν σε γενικές γραμμές. Όμως οι προβλέψεις για τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες συνολικά αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω, στο 4,5% φέτος (από 5% πριν από μόλις τρεις μήνες). Για το 2014 στην ομάδα αυτή κρατών το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ανάπτυξη χαμηλότερη κατά 0,4% από ό,τι πριν από τρεις μήνες, στο 5,1%. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές μεταβολές των προβλέψεων ήταν αυτή για την Ινδία στο 3,8% (-1,8%)• για το Μεξικό, στο 1,2% (-1,7%)• για τη Ρωσία, στο 1,5% (-1%) και για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στο 2,1% (-0,9%).

Το Ταμείο προέβλεψε ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα αναπτυχθεί κατά 7,6% το 2013 (-0,2% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της), ενώ μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ την επόμενη χρονιά στο 7,3% (-0,4%). «Η Κίνα κι ένας αυξανόμενος αριθμός αναδυόμενων οικονομιών βγαίνουν από τις κυκλικές αποκορυφώσεις» της οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε το ΔΝΤ στην έκθεσή του. «Τα ποσοστά ανάπτυξής τους προβλέπεται να παραμείνουν πολύ υψηλότερα από εκείνα των ανεπτυγμένων οικονομιών αλλά πολύ κάτω από τα αυξημένα επίπεδα που είχαμε δει τα τελευταία χρόνια». Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν μεταβλήθηκαν για την ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομιών (Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία), κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 1,2% φέτος και 2% το 2014.

Η ευρωζώνη «βγαίνει έρποντας από την ύφεση αλλά... προβλέπεται να παραμείνει στάσιμη», κατά την διατύπωση του Ταμείου. Η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, με ρυθμό 1%, το 2014. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ιταλία και η Ισπανία, δύο από τις μείζονες οικονομίες της ευρωζώνης που έχουν υποστεί τα πιο σοβαρά πλήγματα από την κρίση, θα καταγράψουν οριακή ανάπτυξη φέτος, έπειτα από χρόνια συρρίκνωσης. Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 1,6% το 2013 και 2,6% το 2014.

Ο Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «ορισμένη αναταραχή» σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε διεθνές επίπεδο, καθώς η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, αναμένεται να αρχίσει την από πολλού αναμενόμενη ελάττωση των αγορών κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yourdog
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€
Το TyposThes σε συνεργασία με τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων Yourdog σας προσφέρουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας με έκπτωση 50% από τις...
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€