Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κούρδος πρόσφυγας στους νικητές του «Νόμπελ Μαθηματικών»

Το Βραβείο Fields απονέμεται φέτος σε τέσσερις μαθηματικούς

Το Βραβείο Fields, το θεωρούμενο ως κορυφαίο βραβείο στο πεδίο των μαθηματικών (γι' αυτό αποκαλείται και «Νόμπελ των Μαθηματικών») απονέμεται το 2018 σε τέσσερις μαθηματικούς, ένας από τους οποίους υπήρξε πρόσφυγας το 2000 στη Βρετανία, προερχόμενος από το ιρανικό Κουρδιστάν.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την έναρξη του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών στο Ρίο της Βραζιλίας. Το Fields απονέμεται ανά τετραετία σε μαθηματικούς έως 40 ετών, και για πρώτη φορά στην 82ετή ιστορία του, κανείς από τους βραβευθέντες δεν προέρχεται από τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία. Η ιρανή Μαριάμ - νικήτρια το 2014 - είναι η μόνη γυναίκα που το έχει πάρει, και η οποία πέθανε από καρκίνο το 2017.

Οι τέσσερις φετινοί νικητές είναι ο 30χρονος γερμανός Πέτερ Σόλτσε, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόννης και διευθυντής του Ινστιτούτου Μαθηματικών Μαξ Πλανκ (έγινε ο νεότερος καθηγητής πανεπιστημίου της Γερμανίας σε ηλικία μόλις 24 ετών και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως), ο 40χρονος βρετανο-ιρανο-κούρδος καθηγητής Καουσέρ Μπιρκάρ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο 34χρονος ιταλός καθηγητής Αλέσιο Φιγκάλι του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ) και ο 36χρονος ινδο-αυστραλός καθηγητής Ακσάι Βενκατές του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ.

Κάθε βραβείο συνοδεύεται από το ποσόν των 15.000 καναδικών δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας
Πολύ σημαντικά ευρήματα, δίνουν στοιχεία για μία άγνωστη περίοδο της πόλης - Αρχαιολογική Συνάντηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας