Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πομπέο: Κίνδυνος να μην υπάρξει ειρήνη στη Βόρεια Κορέα

Δύο ημέρες μετά την ιστορική συνάντηση κορυφής

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο «κίνδυνος» να μην επιτευχθεί ειρήνη στη Βόρεια Κορέα, δύο ημέρες μετά την ιστορική συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη μετά τη συνάντηση πως η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας πρόκειται να αρχίσει «πολύ γρήγορα», ο υπουργός του εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός σήμερα στο Πεκίνο, έπειτα από μια συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούμε εντέλει να προχωρήσουμε, ύστερα από τόσα χρόνια, στον δρόμο της ειρήνης στη χερσόνησο (της Κορέας)», είπε ο Πομπέο. «Αλλά υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος να μην φθάσουμε εκεί», πρόσθεσε.

Ο Ουάνγκ χαιρέτισε από την πλευρά του τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να καταλήξουν σε μια προσέγγιση με την Πιονγκγιάνγκ, εκτιμώντας πως η συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης θα συμβάλει για να «φθάσουμε στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και να φέρουμε στην περιοχή μια διαρκή και αληθινή ειρήνη».

Ο Πομπέο αναμένεται να γίνει δεκτός το βράδυ από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης.

Η συνάντηση αυτή --η πρώτη ανάμεσα σε έναν Βορειοκορεάτη ηγέτη και έναν εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο-- είχε τεράστιο επικοινωνιακό αντίκτυπο, ωστόσο τα απτά αποτελέσματά της, κυρίως για το θέμα-κλειδί της αποπυρηνικοποίησης, προκαλούν ερωτήσεις.

Η διατύπωση της κοινής δήλωσης που υπογράφεται από τον Τραμπ και τον Κιμ και στην οποία η Πιονγκγιάνγκ δεσμεύεται υπέρ «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου» παραμένει στην πραγματικότητα αόριστη. Έχει επικριθεί από πολλούς ειδικούς επειδή δεν αναφέρει δύο άλλους όρους-κλειδί της Ουάσινγκτον, δηλ. ότι η αποπυρηνικοποίηση πρέπει να είναι επίσης «επαληθεύσιμη και μη ανατρέψιμη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ