Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ισπανία: «Πέρασε» η πρόταση μομφής κατά του Ραχόι

Νέος πρωθυπουργός ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ

Στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ περνά η πρωθυπουργία της Ισπανίας, μετά από την υπερψήφιση από το ισπανικό κοινοβούλιο της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι.

Ειδικότερα, υπέρ της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές ψήφισαν 180 βουλευτές, ενώ 169 καταψήφισαν και ένας τήρησε αποχή.

«Θα γράψουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατίας στη χώρα μας» δήλωσε ο Σάντσεθ λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Σε σύντομη ομιλία του νωρίτερα στο κοινοβούλιο, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι συνεχάρη τον αντίπαλό του, παραδεχόμενος την ήττα του εν όψει της ψηφοφορίας. «Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση μομφής είχε κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος (PP) του Ραχόι σε δίκη για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς.

Η ισπανική Δικαιοσύνη αποφάσισε συγκεκριμένα την επιβολή προστίμου 245.492 ευρώ στο Λαϊκό Κόμμα για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων. Στην ίδια δίκη 29 κατηγορούμενοι για διαφθορά, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη του PP, καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΜΠΕ, Reuters, BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ