Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

RescEU: Αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας

Καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση στις καταστροφές -Νέα αποθεματικά για την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Το ΕΚ ενέκρινε τη νομοθετική πρόταση για την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, τα όρια της οποίας δοκιμάστηκαν από τις φυσικές καταστροφές το 2017.

Στόχος της νομοθετικής πρότασης είναι να βοηθηθούν τα κράτη μέλη στο να ανταποκρίνονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές μέσω της αποτελεσματικότερης κατανομής των περιουσιακών στοιχείων πολιτικής προστασίας. Θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό («RescEU») περιουσιακών στοιχείων όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα, αντλίες μεγάλης χωρητικότητας, νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η «RescEU» θα μπορεί να αγοράζει ή να μισθώνει δικό της εξοπλισμό, πέραν εκείνου που θα δανείζεται από τα κράτη μέλη. Θα προσφέρει επιπλέον βοήθεια στις περιπτώσεις που οι χώρες μόνες τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αντικαταστήσει τους εθνικούς πόρους και ευθύνες, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης τη δημιουργία ενός προγράμματος παρόμοιου με το Erasmus για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της πολιτικής προστασίας των κρατών μελών.

Επόμενα βήματα

Η νομοθετική πρόταση εγκρίθηκε με 431 ψήφους υπέρ, 99 κατά και 97 αποχές. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα ξεκινήσουν τώρα τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη το 2017. Οι πρόσφατοι τροπικοί κυκλώνες έπληξαν τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ και τα υπερπόντια εδάφη της Καραϊβικής. Το 2017 σημειώθηκε επίσης μία καταστροφική σειρά δασικών πυρκαγιών. Πάνω από ένα εκατομμύριο εκτάρια δασών κάηκαν, εκ των οποίων τα μισά ήταν μόνο στην Πορτογαλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πιάστηκαν με κλεμμένα κλιματιστικά από εγκαταλειμμένο κτήριο
Συνολικά τρεις συλλήψεις από την αστυνομία για κλοπές – Συνελήφθη και 42χρονος που έκλεψε τσάντες από κατάστημα
Θεσσαλονίκη: Πιάστηκαν με κλεμμένα κλιματιστικά από εγκαταλειμμένο κτήριο
Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Έρχεται, σε λίγα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Πτυχίο
Θα καταστεί ορατό σύμβολο της ανθρωποκεντρικής Ευρώπης, δίπλα στο ευρώ, στο Σένγκεν και στο Εράσμους, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Έρχεται, σε λίγα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Πτυχίο
Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε φοιτητής – Για ρίψη πυρσού σε αστυνομικούς στο ΑΠΘ
Είχε ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές Αρχές ένα 24ωρο μετά το περιστατικό, με βάση τον σωματότυπο και τον ρουχισμό του
Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε φοιτητής – Για ρίψη πυρσού σε αστυνομικούς στο ΑΠΘ