Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων

Ο Ιταλός πρόεδρος έθεσε χθες τη χώρα σε τροχιά νέων εκλογών

Η εμβάθυνση της πολιτικής και συνταγματικής κρίσης στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, προκάλεσε μεγάλη αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού της χώρας σήμερα και νέες πωλήσεις του ευρώ και των μετοχών. Ο Ιταλός πρόεδρος έθεσε χθες τη χώρα σε τροχιά νέων εκλογών, ορίζοντας έναν πρώην αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως μεταβατικό πρωθυπουργό με εντολή να προετοιμάσει τις πρόωρες εκλογές και να ψηφίσει τον επόμενο προϋπολογισμό. Οι ανησυχίες ότι οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα αντισυστημικά ιταλικά κόμματα κλόνισαν τους επενδυτές, με τις αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων να αυξάνονται περίπου 91 μονάδες βάσης (0,91 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 1,81%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2013.

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους για την ανάληψη της εξουσίας και έχουν μετακινηθεί σε κατάσταση προεκλογικής εκστρατείας. Τα Πέντε Αστέρια κάλεσαν επίσης σε διαμαρτυρίες στους δρόμους κατά της απόρριψης από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα του 81ετούς υποψηφίου τους Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε υποστηρίξει την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. «Η εντυπωσιακή άνοδος των αποδόσεων των διετών τίτλων στην Ιταλία σήμερα το πρωί αντανακλά τους φόβους διάσπασης ή αλλαγής νομίσματος», δήλωσε υψηλόβαθμος αναλυτής της ING. «Οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την Ιταλία και περιμένουμε τώρα να δούμε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πει κάτι για να ηρεμήσει τις αγορές», πρόσθεσε. Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ προσέφερε ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, αν και οι κινήσεις στις ιταλικές αγορές τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι το δίχτυ αυτό πιθανόν να έχει χάσει την ισχύ του.

Με τις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων να κάνουν άλμα 20 μονάδων βάσης στο 2,88%, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τεσσάρων ετών, η διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 264 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2013. «Όλα καθοδηγούνται από τις προθεσμιακές τιμές των ιταλικών ομολόγων, είναι μικροί οι όγκοι στην τρέχουσα αγορά. Οι πωλήσεις συνδέονται με τις ανησυχίες ότι οι επερχόμενες γενικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το ευρώ», δήλωσε χρηματιστής στο Μιλάνο. Ένας άλλος χρηματιστής είπε ότι η κίνηση καθοδηγείτο από τις αυξανόμενες ανησυχίες πως η Λέγκα μπορεί να ενισχύσει τη δύναμή της στις νέες εκλογές. Το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας σε περίοδο πενταετίας αυξήθηκε στις 225 μονάδες βάσης, που είναι υψηλό 4,5 ετών, σημειώνοντας άνοδο 49 μονάδων βάσης μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 1,16 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από 6,5 μήνες, υποχωρώντας 0,3% στη διάρκεια της ημέρας, ενώ υποχώρησε αντίστοιχα έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,1528 φράγκα. Το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, το οποίο αυξήθηκε επίσης λόγω πολιτικών ανησυχιών στη Μαδρίτη, έφθασε στις 122 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα αντιμετωπίσει ψήφο μομφής την Παρασκευή, καθώς οι καταδίκες για διαφθορά δεκάδων ανθρώπων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του απειλούν την εξαετή διακυβέρνησή του.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και την Ισπανία ενίσχυσε τη ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων μειώθηκαν για λίγο στο χαμηλό επίπεδο για το 2018 του 0,30%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»
Τι απάντησε ο ποδοσφαιριστής μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε λόγω του χαμένου πέναλτι στον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από τη Γεωργία
Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»