Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος

Ο Σεργκέι Σκριπάλ είχε δεχθεί επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα ...

Ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Σάλσμπερι (νοτιοδυτική Αγγλία), όπου νοσηλευόταν από τις 4 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία δημόσιας υγείας NHS England.

«Είναι υπέροχη η είδηση ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ είναι τόσο καλά ώστε να πάρει εξιτήριο από το Περιφερειακό Νοσοκομείο του Σάλσμπερι,» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του νοσοκομείου Κάρα Τσαρλς-Μπαρκς. Η δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια, προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Λονδίνο, που υποστηρίχθηκε από τους δυτικούς συμμάχους του, και τη Μόσχα, η οποία κατηγορήθηκε ως υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση, αλλά αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη.

Η κρίση προκάλεσε το πιο σημαντικό κύμα διασταυρούμενων απελάσεων διπλωματών στην ιστορία.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του είχαν βρεθεί αναίσθητοι στις 4 Μαρτίου σε ένα παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι, όπου ζει ο 66χρονος πρώην κατάσκοπος. Η βρετανική αστυνομία εκτιμά πως οι Σκριπάλ ήρθαν σε επαφή με το δηλητήριο στην κατοικία του Σεργκέι, τον οποίο είχε έρθει να επισκεφθεί η κόρη του από τη Ρωσία. Συνολικά εννέα σημεία, από τα οποία τρία στο κέντρο της πόλης, μπορεί να είχαν μολυνθεί.

Οι ασθενείς, το προσωπικό και οι κάτοικοι του Σάλσμπερι «πέρασαν δύσκολες στιγμές με αυτό το συμβάν», υπογράμμισε η Κάρα Τσαρλς-Μπαρκς, η οποία εξέφρασε τη χαρά της που και τα τρία πρόσωπα που δηλητηριάστηκαν πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η Γιούλια Σκριπάλ βγήκε από το νοσοκομείο στις 11 Απριλίου ενώ ο αστυνομικός Νίκ Μπέιλι, ο πρώτος που έσπευσε να τους βοηθήσει, και ο οποίος ήταν επίσης θύμα του νευροτοξικού παράγοντα, βγήκε από το νοσοκομείο στις 22 Μαρτίου.

Στις 12 Απριλίου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) επιβεβαίωσε τις βρετανικές αναλύσεις για την ταυτότητα του δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε διευκρινίζοντας ότι η χημική ουσία ήταν «υψηλής καθαρότητας».

Για την ιατρική ομάδα, η νοσηλεία των τριών θυμάτων της δηλητηρίασης ήταν μια «τεράστια και χωρίς προηγούμενο πρόκληση», ανέφερε σε ανακοίνωση του NHS England η επικεφαλής των νοσηλευτών Λόρνα Γουίλκινσον. Η αποκατάσταση του Σεργκέι Σκριπάλ θα πραγματοποιηθεί στο εξής «εκτός του νοσοκομείου», σε τόπο που δεν προσδιορίστηκε.

Κατά την έξοδό της από το νοσοκομείο η Γιούλια Σκριπάλ αρνήθηκε τη βοήθεια του ρωσικού προξενείου, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, οδηγήθηκε σε ασφαλές μέρος από τις βρετανικές αρχές. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή της ρωσικής πρεσβείας, η οποία εκτίμησε στο Twitter πως συνελήφθη «όμηρος».

«Προς το συμφέρον της ασφάλειας του Σεργκέι και της Γιούλια, δεν θα μιλήσουμε για κανέναν από τους μηχανισμούς προστασίας ή ασφάλειας που έχουν διατεθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ. Η αστυνομία υπογραμμίζει επίσης πως «πρόκειται για μια πολύπλοκη έρευνα και οι αστυνομικοί ερευνητές εξακολουθούν να συγκεντρώνουν όλες τις αποδείξεις προκειμένου να τεκμηριώσουν τα γεγονότα και τις συνθήκες αυτής της φρικτής επίθεσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ