Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διεθνής κατακραυγή για το μακελειό στη Γάζα - Έκκληση ΟΗΕ για ψυχραιμία

Σχεδόν 60 νεκροί – Ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις

Οι θάνατοι σχεδόν εξήντα παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησαν οι άνδρες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα προκάλεσαν έντονες διπλωματικές αντιδράσεις.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη «φρικτή φονική βία» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα αργότερα την Τρίτη, ενώ κάλεσε για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και (η χρήση της) δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.

Παράλληλα ο ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως κάθε Παλαιστίνιος που διαδηλώνει στη Γάζα, είτε αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή είτε όχι, κινδυνεύει να «φονευθεί» από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Φαίνεται πως δεν έχε σημασία ποιος μπορεί να είναι», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Ρούπερτ Κόλβιλ, υπογραμμίζοντας πως το διεθνές δίκαιο προβλέπει σαφώς πως «η θανατηφόρα δύναμη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο ως έσχατο μέσο».

«Δεν μπορούμε να λέμε: πρόκειται για τη Χαμάς, άρα είναι εντάξει», πρόσθεσε, απορρίπτοντας το επιχείρημα που προβάλλει το Ισραήλ το οποίο κατηγορεί τη Χαμάς, την ισλαμική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, ότι προκαλεί τις διαδηλώσεις και άρα αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι να υπερασπίζεται το έδαφός του.

Μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν χθες από σφαίρες, κυρίως από επίλεκτους Ισραηλινούς σκοπευτές, ήταν ένας άνδρας ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια, είπε ο Κόλβιλ και πρόσθεσε: «Ποια απειλή μπορεί να αντιπροσωπεύει ένας άνδρας ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια, από την άλλη πλευρά ενός μεγάλου και οχυρωμένου φράχτη;»

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν δήλωσε από την πλευρά του πως «οι υπεύθυνοι για αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν».

Τουρκία: Οι μουσουλμανικές χώρες να επανεξετάσουν τις σχέσεις με το Ισραήλ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε την Τρίτη πως οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, μία ημέρα αφότου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους στη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας.

Η Τουρκία κάλεσε για μια συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή. Είναι από τους πιο έντονους επικριτές της βίας στη Γάζα, καθώς και της απόφασης των ΗΠΑ να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες.

Ανήσυχη η Μόσχα

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κάλεσε την Τρίτη όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που ανήκουν στο Κουαρτέτο των μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη πως η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων και είπε πως το Κρεμλίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

Από το 2002 το Κουαρτέτο των διαπραγματευτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει οποιαδήποτε αποτέλεσμα.

Ιράν: Οι ισραηλινοί να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου, μετά τη σφαγή στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, όπου σχεδόν 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, δηλώνει η Τεχεράνη, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Γασεμί να σημειώνει ότι: «Ο φόνος παιδιών, γυναικών και ανυπεράσπιστων ανθρώπων της Παλαιστίνης (…) έχει αναχθεί σε βασική στρατηγική (του Ισραήλ) στα 70 χρόνια κατοχής».

Ο Γασεμί ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «δράσει αμέσως» και να δικάσει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ως «εγκληματίες πολέμου ενώπιον διεθνών δικαστηρίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα συνεχή εγκλήματα» του Ισραήλ είναι «αποτέλεσμα της σταθερής στήριξης των ΗΠΑ» προς το εβραϊκό κράτος.

Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία θα ζητούνταν η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα. Tanea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της ΝΔ (VIDEO)
Δριμεία κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση σχετικά με την ακρίβεια – Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για αλαζονεία
Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της ΝΔ (VIDEO)
Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει γκράφιτι για τα θύματα των Τεμπών – Στο 6ο ΓΕΛ Καλαμαριάς
Με πρωτοβουλία των μαθητών – Στη μνήμη της Κέλλυς Πορφυρίδου από την Καλαμαριά, και των υπολοίπων που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα
Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει γκράφιτι για τα θύματα των Τεμπών – Στο 6ο ΓΕΛ Καλαμαριάς