Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τραμπ: Τι αποκαλύπτει για την συνάντηση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι υπάρχουν τρεις ή τέσσερις πιθανές ημερομηνίες για τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, που προβλέπεται να διεξαχθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, και πως πέντε τόποι είναι υπό εξέταση για την πραγματοποίησή της.

«Πρέπει να λάβουμε μια απόφαση, έχουμε τρεις ή τέσσερις ημερομηνίες», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News, πριν από την ιστορική σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει στα δυο την κορεατική χερσόνησο. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι παραμένει ασαφές αν θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Κιμ.

«Είναι πιθανό να αποχωρήσω γρήγορα - με όλο τον σεβασμό - αλλά... είναι πιθανό να μην γίνει καν η συνάντηση». «Ποιος ξέρει. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω τώρα είναι πως θέλουν να συναντηθούν.» Αναφερόμενος στην πρόσφατη μυστική συνάντηση στην Πιονγκγιάνγκ του επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο, είπε πως δεν είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων.

«Υποτίθεται ότι δεν θα συναντούσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά τον συνάντησε. Κανόνισαν όταν ήταν εκεί να πουν ένα γεια», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι οι δύο άνδρες μίλησαν για περισσότερο από μία ώρα, σε μια συνάντηση που ήταν κάτι «παραπάνω από ένα γεια» και πως θέλει να δημοσιοποιήσει τις «φανταστικές» φωτογραφίες από τη συνάντησή τους.

Η Γερουσία αναμένεται σήμερα να επιβεβαιώσει τον διορισμό του Μάικ Πομπέο ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε αντικατάσταση του Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όλα έτοιμα για τη συνάντηση κορυφής Κιμ – Μουν

Πρόβα τζενεράλε πραγματοποίησαν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας για την επικείμενη σύνοδο κορυφής με τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να ελέγξουν ότι όλα είναι έτοιμα για την ιστορική συνάντηση, την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο προεδρικός Γαλάζιος Οίκος της Σεούλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, η τελική πρόβα πραγματοποιήθηκε γύρω στις 14.00 (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας) στο Πανμουντζόμ, στο «χωριό της ειρήνης», στη μεθόριο μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.

Ο κ. Μουν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να έχουν την πρώτη συνάντηση κορυφής στη νοτιοκορεατική πλευρά του Πανμουντζόμ. Ο Κιμ θα γίνει ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που θα εισέλθει στο έδαφος της Νότιας Κορέας από το τέλος του πολέμου (1950-53).

Παραμένουν οι διεθνείς κυρώσεις στη Β. Κορέα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε χθες τις δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι σταματά τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο άρσης των διεθνών κυρώσεων χωρίς «χειροπιαστές αλλαγές» εκ μέρους του καθεστώτος.

«Μέχρι να διαπιστώσουμε χειροπιαστές αλλαγές στη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας, πρέπει να διατηρήσουμε τις διεθνείς κυρώσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, την παραμονή της συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. «Οι πιέσεις και οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών είχαν αποτέλεσμα την πρόοδο που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες», εκτίμησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που αναμένεται αύριο να προεδρεύσει μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας, χαιρέτισε τη διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής «ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς μια ειρηνική λύση ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων».

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες» προκειμένου να κατευναστούν οι εντάσεις στη χερσόνησο, δήλωσε ο Νορβηγός ηγέτης.

Ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να συναντήσει αύριο τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο. Και στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να συμμετάσχει σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε τόπο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίσυρος: ΕΔΕ για παρενόχληση ανηλίκου από υπάλληλο του ΥΠΠΟ – Τέθηκε σε αναστολή
ο Χαμόγελο του Παιδιού ενημέρωσε την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσων, μετά από κλήση του αντιδημάρχου Νισύρου
Νίσυρος: ΕΔΕ για παρενόχληση ανηλίκου από υπάλληλο του ΥΠΠΟ – Τέθηκε σε αναστολή
Χωρίς πόσιμο νερό ο Κρόκος στην Κοζάνη – Εμφιαλωμένα νερά προμηθεύονται οι κάτοικοι
Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία στο νερό – Απαγορεύτηκε η χρήση πόσιμου νερού, ερευνώνται τα αίτια και γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι
Χωρίς πόσιμο νερό ο Κρόκος στην Κοζάνη – Εμφιαλωμένα νερά προμηθεύονται οι κάτοικοι