Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κούβα: Μετά από 60 χρόνια, κυβέρνηση χωρίς… Κάστρο

Νέος πρόεδρος ο 57χρονος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ

Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά την επανάσταση του 1959 η Κούβα έχει επικεφαλής κυβέρνησης που δεν ονομάζεται Κάστρο.

Ο 57χρονος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη από τη Βουλή για πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο, με ποσοστό 99,83%, αντικαθιστώντας τον Ραούλ Κάστρο.

Στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος ο κ. Ντίαζ-Κανέλ δεσμεύτηκε ότι «θα αλλάξει ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί» ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπιστεί και θα «τελειοποιήσει» την επανάσταση.

«Δεν υπάρχει θέση στην Κούβα για αυτούς που αγωνίζονται για την αποκατάσταση του καπιταλισμού», είπε. Τόνισε παράλληλα ότι «η επανάσταση θα συνεχιστεί», ουσιαστικά διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει ρήξη με τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν την εποχή των Κάστρο. Ο κ. Ντίαζ-Κανέλ έπλεξε το εγκώμιο του Ραούλ, τονίζοντας ότι παραμένει ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.

Σε ένα προφανές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπε ότι η Αβάνα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο «με όσους μας αντιμετωπίζουν ισότιμα» και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει και ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις αρχές του.

Ο 86χρονος Κάστρο δεν πρόκειται να φύγει από το προσκήνιο, καθώς θα παραμείνει επικεφαλής του Κομουνιστικού Κόμματος, το οποίο έχει συνταγματικά κατοχυρωμένη θέσης ως ο καθοδηγητής της επανάστασης.

Η επόμενη ημέρα

Τα μεγάλα ερωτήματα πλέον είναι τι αλλαγές θα μπορέσει να φέρει στην Κούβα ο κ. Ντίαζ-Κανέλ και κατά πόσον θα μπορεί να προωθήσει ουσιαστικές τομές, με δεδομένο ότι δεν φέρει το ειδικό βάρος που είχε η γενιά της επανάστασης.

Οι προσδοκίες ούτως ή άλλως είναι χαμηλές, με δεδομένο ότι ο 57χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός υπηρετεί επί τρεις δεκαετίες ως πιστός λειτουργός του Κομμουνιστικού Κόμματος και ανήκει στον στενό κύκλο του Ραούλ, όντας έως σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος.

Πρώτη και κυριότερη πρόκληση είναι η οικονομία. Κατά τα 12 χρόνια της προεδρίας του Ραούλ η Κούβα έκανε κάποια εντυπωσιακά βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας της, επιτρέποντας την ίδρυση ιδιωτικών επιχειρήσεων και επιδιώκοντας την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί προεδρίας Ομπάμα.

Ωστόσο, η πρόοδος ήταν πολλές φορές βραχύβια, καθώς το κράτος έχει αναστείλει την έκδοση αδειών για την ίδρυση επιχειρήσεων ενώ η αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ διακόπηκε απότομα μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ – αν και οι πολιτικές Ομπάμα έχουν ανατραπεί μόνο μερικώς.

Οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά από μια σειρά παράξενων επιθέσεων που προκάλεσαν προβλήματα ακοής σε μέλη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, γεγονός που οδήγησε την Αμερική να συρρικνώσει το διπλωματικό προσωπικό της στο νησί.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντίαζ-Κανέλ θα πρέπει να επιβλέψει την αναθεώρηση του συστήματος διπλού νομίσματος που έχει η Κούβα, το οποίο μεν προστατεύει τη χώρα από τη δύναμη του δολαρίου αλλά συνάμα συμβάλει στη φτώχεια και σε πολλά οικονομικά προβλήματα.

Μια ακόμα πρόκληση για την Αβάνα είναι να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της Βενεζουέλας, η οποία επί Ούγκο Τσάβεζ επιδοτούσε το νησί με φθηνό πετρέλαιο αλλά πλέον αδυνατεί να βοηθήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ