Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρώτη αντίδραση Πούτιν – Πώς απαντά η Ρωσία στην επέμβαση στη Συρία

Θα καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η πρώτη αντίδραση Πούτιν μετά την επέμβαση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία επικαλείται τους διεθνείς κανόνες, αναφέροντας πως «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους έδρασαν παραβιάζοντας τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοινώνει πως θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ δηλώσει πως η αεράμυνα ανταποκρίθηκε.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μετέδωσε ο Guardian: "Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία. Η επίθεση θα μπορούσε να επιφέρει πόνο για τους άμαχους και όσους μάχονται κατά της τρομοκρατίας, και να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων. Οι Σύμμαχοι των ΗΠΑ έδρασαν παραβιάζοντας τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς κανόνες.

Η επίθεση θα μπορούσε να έχει καταστροφική επίδραση στις διεθνείς σχέσεις της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό και στα προάστια της Ντούμα που οδήγησαν στον βομβαρδισμό του Σαββάτο.

Οι Ρώσοι ειδικοί δεν έχουν βρει αποδείξεις για χημική επίθεση. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έκαναν την επίθεσή τους χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών".

Σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης ΟΗΕ

Παράλληλα η Ρωσία ανακοίνωσε πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τα πλήγματα που κατέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού και τα οποία κατήγγειλε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

«Η Ρωσία συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», αναφέρει σε ανακοινωσή του το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία καταγγέλλει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την επίθεση στη Συρία, όπου ρώσοι στρατιωτικοί βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση να αγωνισθεί κατά της τρομοκρατίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε»

Επιπλέον, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν σήμερα πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 71 από τους 103 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος.

«Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των (αντιαεροπορικών) συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.

Ο στρατηγός Ρουντσκόι δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα S-300 τη Συρία και άλλες χώρες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αμερικανικές ενέργειες στη Συρία έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Η κατάσταση στη Δαμασκό και τις άλλες πόλεις της Συρίας είναι τώρα ήρεμη, δήλωσε ακόμη ο ρώσος στρατηγός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

perifereiakos-flyover
Οδηγός - FlyOver: Ποιες ώρες φρακάρουν τα ΙΧ στον περιφερειακό στη Θεσσαλονίκη
Τι είπε για την κίνηση στο περιφερειακό και το Flyover ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας
Οδηγός - FlyOver: Ποιες ώρες φρακάρουν τα ΙΧ στον περιφερειακό στη Θεσσαλονίκη