Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρίχνει τους τόνους ο Τραμπ – Δεν επιθυμεί κλιμάκωση η Μόσχα στη Συρία

Ένα βήμα πίσω από τους ηγέτες για να παρθούν ψύχραιμες αποφάσεις

Αναποφάσιστος παραμένει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συγκάλεσε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα ζητήσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ μετά τη φερόμενη χημική επίθεση στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα.

«Δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση», δήλωσε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνεδρίαση, διευκρινίζοντας ότι ο Τραμπ συνεχίζει τις συζητήσεις με τους εταίρους του. Το βράδυ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην μείνει αναπάντητη» και ότι είναι «ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε το γραφείο της Μέι. Αντίθετα, κριτική στάση έχει πάρει ο επικεφαλής των εργατικών στην Αγγλία, Τζέρεμι Κόρμπιν. «Η κυβέρνηση μοιάζει να περιμένει τις εντολές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το πώς να προχωρήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κόρμπιν, ζητώντας να ασκηθεί πίεση από την Βρετανία προκειμένου να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα από τον ΟΗΕ για τη χημική επίθεση στη Συρία.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι έχει «αποδείξεις» ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς στην πόλη Ντούμα, αν και πρόσθεσε πως η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση.

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση. Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις. Θα ληφθούν σύντομα», είχε δηλώσει ο Τραμπ από την Λευκό Οίκο λίγο πριν τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις κατήγγειλε «την απλώς αδικαιολόγητη» χρήση χημικών όπλων.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων του συριακού στρατού σε απάντηση σε μια άλλη φερόμενη χημική επίθεση, οι Δυτικοί απειλούν τώρα να πλήξουν τη Δαμασκό, η οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στην επίθεση στη Ντούμα.

Προειδοποιήσεις Μόσχας σε Ουάσινγκτον για τον κίνδυνο πολέμου

Η Ρωσία, που παραμένει σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ζήτησε από τη Δύση «να σκεφτεί σοβαρά» τις επιπτώσεις των πράξεών της, διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιθυμεί «κλιμάκωση».

«Οι διεθνείς σχέσεις δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από την διάθεση με την οποία ξυπνά ένα άτομο το πρωί» ανέφερε την Παρασκευή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας αναφερόμενος στα tweets του αμερικανού προέδρου, όπως μεταδίδει το RIA. O A. Ντουρκοβιτς μιλώντας σε φόρουμ στο Κρασνογιάρσκ, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν ήταν προετοιμασμένοι για τέτοια ρίσκα.

Σε ένα tweet νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι πύραυλοι «(θα αρχίσουν να) έρχονται», ως απάντηση σε μια χημική επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Η Ρωσία είναι ο πιο σημαντικός στρατιωτικός σύμμαχος της Συρίας στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

«Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από τη διάθεση που έχει κάποιος στην άλλη πλευρά του ωκεανού όταν ξυπνά, από το τι έρχεται το πρωί στο μυαλό ενός συγκεκριμένου ανθρώπου», δήλωσε ο Ντβορκόβιτς σε οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στο Κρασνογιάρσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Σκηνοθετημένη από την Βρετανία η επίθεση στη Ντούμα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Βρετανία εμπλέκεται άμεσα στην "προβοκάτσια" που σημειώθηκε στην Ανατολική Γούτα, στην "σκηνοθετημένη" επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ίγκορ Κανασένκοφ. Σύμφωνα με τον ρώσο στρατιωτικό, το ρωσικό υπουργείο εντόπισε όσους συμμετείχαν στα γυρίσματα της "σκηνοθετημένης" επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, οι οποίοι και περιέγραψαν πώς έγιναν τα γυρίσματα αυτά.

"Σήμερα στην διάθεση του ρωσικού υπουργείου υπάρχουν και άλλες αποδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την άμεση εμπλοκή της Βρετανίας στη διοργάνωση αυτής της προβοκάτσιας στην ανατολική Γούτα" δήλωσε ο Κανασένκοφ, διευκρινίζοντας ότι στο διάστημα από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στους εκπροσώπους της λεγόμενης οργάνωσης "Λευκά κράνη" ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις από το Λονδίνο συγκεκριμένα για να γίνει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα η προβοκάτσια που είχε προετοιμασθεί εκ των προτέρων.

Η εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας: "Είναι γελοίο. Είναι κατάφωρο ψέμα. Είναι το χειρότερο είδος ψευδών ειδήσεων που έχουμε δει μέχρι τώρα από τη ρωσική προπαγανδιστική μηχανή" είπε η Κάρεν Πιρς μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η Βρετανία συμμετείχε στη "σκηνοθετημένη" επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στην Ανατολική Γούτα και ότι έχει αποδείξεις που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή του Λονδίνου στην υπόθεση αυτή.

ΗΠΑ: Ο Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών πάνω από 50 φορές

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ουάσιγκτον, το καθεστώς του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει κάνει χρήση χημικών όπλων περισσότερες από 50 φορές την τελευταία επταετία, όπως υποστήριξε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ο πρόεδρός μας (σσ. Ντόναλντ Τραμπ) δεν έχει ακόμη λάβει μια απόφαση για μια ενδεχόμενη (στρατιωτική) ενέργεια στη Συρία. Αλλά αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας αποφασίσουν να δράσουν στη Συρία, αυτό θα γίνει για την προάσπιση μιας αρχής στην οποία όλοι συμφωνούμε», είπε χαρακτηριστικά η Νίκι Χέιλι. «Όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί θα πληγούν αν επιτρέψουμε στον Άσαντ να καταστήσει κοινοτοπία τη χρήση χημικών όπλων», προειδοποίησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ