Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μακρόν: Έχω αποδείξεις ότι ο Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων

Δυναμική τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου για την επίθεση στην Ντούμα

«Έχουμε την απόδειξη» ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς στην πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

«Έχουμε την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνε τώρα σχεδόν δέκα ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο, και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ», δήλωσε ο Μακρόν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση. «Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε εύθετο χρόνο, όταν θα το κρίνουμε πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό», δήλωσε ο Μακρόν.

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο, ανακοινώθηκε από την καγκελαρία ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Μακρόν συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και η καγκελάριος εξέφρασε στον Γάλλο πρόεδρο την ανησυχία της ότι διαβρώνεται η ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει την απαγόρευση της χρήσης των χημικών όπλων.

Μέρκελ: Η Γερμανία δεν θα εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Συρίας

Η Γερμανία δεν πρόκειται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας, όπως κατέστησε σαφές σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, αν και «πρέπει να ληφθεί υπόψιν ένα ολοκληρωμένο φάσμα μέτρων για την Συρία».

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ενότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι δύσκολο να μην κάνουμε απλώς τίποτα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου έρχονται να κατευνάσει τα πνεύματα ενόσω η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον της Συρίας φαίνεται ότι έχει αρχίσει και το ενδεχόμενο στρατιωτικής ρήξης με τη Ρωσία στοιχειώνει τη διεθνή σκηνή για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Κρεμλίνο: «Να αποφευχθούν βήματα που θα κλιμακώσουν την κρίση στη Συρία»

Ο εκπρόσωπός του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε  μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον ρωσικό και τον αμερικανικό στρατό για τον συντονισμό των επιχειρήσεων των δύο πλευρών στη Συρία και την αποφυγή ατυχημάτων είναι «ενεργός». Η τηλεφωνική γραμμή «βρίσκεται σε ενεργή κατάσταση και χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές», δήλωσε.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Δούμα, Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη του δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν επίθεση στη Συρία. «Δεν θα φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Kαι πρόσθεσε ότι αν και η κατάσταση δεν είναι εύκολη, παραμένει μέχρι στιγμής σταθερή και ο ίδιος αναμένει ότι όλα θα γίνουν «με πολιτισμένο τρόπο».

Συρία: Φεύγουν οι τελευταίοι αντάρτες από τη Ντούμα

Οι τελευταίοι αντάρτες που είχαν απομείνει στην πόλη Ντούμα, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό, παρέδωσαν την Τετάρτη τα βαρέα όπλα τους και ο αρχηγός τους εγκατέλειψε τη ζώνη, κατευθυνόμενος προς το βόρειο τμήμα της Συρίας.

«Οι μαχητές της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ παρέδωσαν χθες τα βαρέα όπλα τους στη ρωσική στρατονομία στην Ντούμα», αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η πλειονότητα των υψηλόβαθμων στελεχών της Τζάις αλ Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Ίσαμ Μπουγουεϊντάνι, εγκατέλειψε την Ντούμα και έφτασε χθες το βράδυ στη βόρεια Συρία», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Η αποχώρηση των ανταρτών γίνεται μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις κυβερνητικές δυνάμεις για την απομάκρυνση και των τελευταίων ανταρτών από την Ντούμα, μερικές ώρες έπειτα από μια φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην πόλη.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, χιλιάδες μαχητές της Τζάις αλ Ισλάμ και άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη και μετέβησαν σε περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα η ρωσική στρατονομία άρχισε να κάνει περιπολίες στην Ντούμα στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Νωρίτερα εξάλλου από τη Μόσχα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι η σημαία της συριακής κυβέρνησης κυματίζει στην Ντούμα, σηματοδοτώντας την ανάκτηση από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ του ελέγχου "όλης της Ανατολικής Γκούτα".

Προς το παρόν η συριακή κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης αυτής, που ήταν το τελευταίο τμήμα του θύλακα της Ανατολικής Γκούτα που διέφευγε του ελέγχου της. Βάσει της συμφωνίας του Σαββατοκύριακου περίπου 40.000 άνθρωποι περιλαμβανομένων χιλιάδων ανταρτών και των οικογενειών τους αναμενόταν να εγκαταλείψουν την Ντούμα και να κατευθυνθούν προς περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση στη βόρεια Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας
Πολύ σημαντικά ευρήματα, δίνουν στοιχεία για μία άγνωστη περίοδο της πόλης - Αρχαιολογική Συνάντηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας