Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΚΤΑΚΤΟ – BBC: Έτοιμη η Βρετανία για επέμβαση στη Συρία

Δίνει το πράσινο φως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως προκειμένου η Βρετανία να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC. Οι πληροφορίες αυτή την ώρα συγκλίνουν πως η Βρετανία είναι έτοιμη για επέμβαση, ωστόσο, είναι αντικρουόμενες ως προς το αν η Τερέζα Μέι θα ζητήσει ή όχι έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η Μέι δεν θα ζητήσει προηγουμένως την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, σημειώνει το BBC, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του. Μια εκπρόσωπος τύπου της Τερέζας Μέι απέφυγε να σχολιάσει το ρεπορτάζ. Νωρίτερα σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε πως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι συριακές αρχές ευθύνονται για την επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα στη Συρία και ότι τέτοιου είδους σοκαριστικές επιθέσεις δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν επισήμανε σήμερα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει πάντα να έχει λόγο για στρατιωτικές ενέργειες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, από την πλευρά του, μεταδίδει πως η Τερέζα Μέι αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό της συμβούλιο να εγκρίνει την εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας στη στρατιωτική δράση που αναμένεται να αναλάβει μια δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και ειδικά εναντίον των υποδομών τους για την κατασκευή χημικών όπλων. Η Βρετανία ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις των οποίων θα ηγηθούν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, κατά τις πληροφορίες του Σκάι Νιουζ.

Διαταγή σε βρετανικά υποβρύχια

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διέταξε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στο συριακό στρατό οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν το νωρίτερο την Πέμπτη το βράδυ, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Telegraph ότι η Βρετανία κάνει «οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο» ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους Τόμαχοκ από τα υποβρύχια ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για δράση σε απάντηση στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία, παρά την ανάρτηση που έκανε στο Twitter ότι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται» και ότι η Ρωσία θα πρέπει να «ετοιμαστεί».

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει διάφορες επιλογές, όχι απλά στρατιωτικές, ότι όλες οι επιλογές εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και ότι αξιολογεί τον τρόπο που θα απαντήσει.

Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ θεωρεί τη Ρωσία και τη Συρία υπεύθυνες για τη χημική επίθεση κι αρνήθηκε ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου στο twitter δημιούργησαν οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ