Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλέπι: Εν μέσω πυρών η επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων...

Επίθεση από καθεστωτικές δυνάμεις δέχθηκε η πρώτη οχηματοπομπή

Στο χειμαζόμενο Χαλέπι, το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε τελικά η επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων και αντικαθεστωτικών όμως από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως η διαδικασία βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί: Η πρώτη οχηματοπομπή δέχθηκε πυρά από καθεστωτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα.

Η συμφωνία είχε γίνει γίνει αντικείμενο δύσκολων διαβουλεύσεων μεταξύ Δαμασκού, Ρωσίας, Τουρκίας, αντικαθεστωτικών αλλά και του Ιράν, την στήριξη του οποίου έχουν σιιτικές ομάδες που πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ.

Από την πλευρά του συριακού καθεστώτος, η πρώτη επιβεβαίωση ήρθε από ανώνυμο κρατικό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters και ο οποίος το πρωί της Πέμπτης είπε πως η επιχείρηση «έχει πλέον ξεκινήσει». Δεν έχει υπάρξει ακόμη επιβεβαίωση από τον άλλο ισχυρό παράγοντα, τη ρωσική πλευρά.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε πως έχει ζητηθεί η συνδρομή του και πως, μαζί με την Ερυθρά Ημισέληνο, έχουν σε ετοιμότητα εκατό εθελοντές και δέκα ασθενοφόρα. Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού το πρωί της Πέμπτης, η επιχείρηση δεν είχε ακόμη ξεκινήσει.

Οι αντικαθεστωτικοί κατηγορούσαν την σιιτική (ιρανική) πλευρά πως είχε προκαλέσει την εμπλοκή της Τετάρτης θέτοντας νέους όρους. Σύμφωνα με τις αναφορές, η σιιτική πλευρά πίεζε για ταυτόχρονη απομάκρυνση από χωριά που πολιορκούν οι αντικαθεστωτικοί.

Τη νύχτα προς Πέμπτη, στέλεχος των αντικαθεστωτικών ανέφερε επωνύμως στο Reuters πως τελικά «έχει επιτευχθεί συμφωνία, η οποία και θα εφαρμοστεί τις επόμενες ώρες».

Εξίσου ενθαρρυντικές ωστόσο ήταν και οι αναφορές το πρωί της Πέμπτης από ΜΜΕ που πρόσκεινται στην σιιτική Χεζμπολάχ -η οποία συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο Χαλέπι.

«Τεταμένες επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών οδήγησαν στην επανεπιβεβαίωση της συμφωνίας για παύση πυρός που θα επιτρέψει την απομάκρυνση μαχητών από τα ανατολικά τμήματαφ» του Χαλεπίου ανέφερε τα ξημερώματα η στρατιωτική δημοσιογραφική υπηρεσία που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ.

Ενδιάμεσα, τη νύχτα προς Πέμπτη, η ίδια υπηρεσία είχε απορρίψει τις αναφορές για συμφωνία, μιλώντας για «μεγάλες επιπλοκές». Η αναφορά για επανεπιβεβαίωση της συμφωνίας έγινε αργότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ