Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μουντιάλ 2018: 10 γκολ σε δύο ματς - Σπίτι τους Ρονάλντο και Μέσι!

Γαλλία και Ουρουγουάη στους "8"

Εκπληκτικό ματς και τελικά... Γαλλία!

Το πρώτο εισιτήριο για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου «σφράγισε» η Γαλλία, μετά από μεγάλη νίκη, 4-3, επί της φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ, Αργεντινής, του απαρηγόρητου στην «Καζάν Αρένα», Λιονέλ Μέσι. «Καυτός σίφουνας» ο 19χρονος Εμπαπέ πέτυχε τα δύο (64΄ και 68΄) από τα τέσσερα γκολ των «μπλε» κι ενώ είχε κερδίσει και το πέναλτι από τον Ρόχο, στο 1-0 των «τρικολόρ» από τον Αντουάν Γκριεζμάν (13΄). Αν και ο Μέσι ήταν καλά κλεισμένος, η «αλμπισελέστε» είχε αντιδράσει και προηγηθεί με 2-1 (Ντι Μαρία 41΄, Μερκάδο 48΄). Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Αγουέρο που μπήκε αλλαγή στο 66΄ μείωσε σε 4-3. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη των «μπλε» επί της Αργεντινής, στις τρεις φορές που έχουν συναντηθεί σε Μουντιάλ. Το Νο10 της Αργεντινής, Λιονέλ Μέσι, δεν κατάφερε να πετύχει το πρώτο γκολ στην καριέρα του σε νοκ άουτ αγώνα σε Μουντιάλ και πάει σπίτι του, την ώρα που το Νο10 και ανερχόμενο αστέρι της Γαλλίας, Εμπαπέ, θα μετρά αντίστροφα για τον προημιτελικό της Παρασκευής (6/7) με το νικητή του Ουρουγουάη-Πορτογαλία. 

Στο 9ο λεπτό, ήταν ο σταρ των «τρικολόρ», Αντουάν Γκριεζμάν που δημιούργησε την πρώτη ευκαιρία του ματς, όταν με δική του φανταστική εκτέλεση φάουλ, η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Αρμάνι. Μόλις 2 λεπτά αργότερα (11΄), ο Εμπαπέ πήρε την μπάλα πίσω από τη μεσαία γραμμή, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα προσπερνώντας τους Ταγλιαφικό και Μασεράνο, με τον Ρόχο να τον ανατρέπει και να κερδίζει το πέναλτι. Ο Γκριεζμάν κλήθηκε να το εκτελέσει (στο 13΄) ανοίγοντας το σκορ για τους «μπλε», αφού έστειλε την μπάλα στην αντίθετη πλευρά από αυτή που έπεσε ο Αρμάνι. Και μετά το πρώτο κόρνερ για την «αλμπισελέστε», στο 17ο λεπτό με κάκιστη εκτέλεση του Ντι Μαρία, ο «καυτός» Εμπαπέ, με νέο σπριντ, φόρτωσε και δεύτερο αμυντικό της Αργεντινής με κίτρινη κάρτα, αφού ο Ταλιαφίκο τον ανέτρεψε ελάχιστα έξω από την περιοχή, στο 19΄. Αν και η Αργεντινή είχε την κατοχή της μπάλας, έδειχνε στατική και αδυνατούσε να βρει τον Μέσι. Ο σούπεσταρ της Αργεντινής, τοποθετημένος στην κορυφή της επίθεσης, έμενε κλεισμένος από την τριάδα των χαφ (Ουμτιτί, Καντέ, Πογκμπά) και τις εξαιρετικές αλληλοκαλύψεις της Γαλλίας. Επιπλέον, οι παίκτες του Σαμπάολι έδιναν χώρο για αντεπιθέσεις στη Γαλλία, αδυνατώντας να μαρκάρουν τους Εμπαπέ, Γκριεζμάν. Και μετά από κόρνερ που δεν αξιοποίησε η Αργεντινή, εν τέλει βρήκε το γκολ της ισοφάρισης, στο 41ο λεπτό, από τον Ντι Μαρία, όταν ο Μπανέγα του έστρωσε την μπάλα και εκείνος με τρομερό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή έκανε το 1-1.

Τρία λεπτά, μετά την έναρξη του β΄ μέρους (48΄), οι Γάλλοι φίλαθλοι πάγωσαν! Από εκτέλεση φάουλ του Μπανέγκα, ο Πογκμπά δεν απομάκρυνε καλά, ο Λιονέλι Μέσι έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε πάνω στον Μερκάδο και κατέληξε στα δίχτυα της Γαλλίας για το 2-1. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ κυνήγησε την ισοφάριση, χάνοντας αρχικά τεράστια ευκαιρία στο 56ο λεπτό: Ο Φάσιο αντί να αφήσει την μπάλα στον τερματοφύλακα (σ.σ. Αρμάνι), της άλλαξε πορεία, ο Γκριεζμάν μπήκε στη φάση, αλλά κλεισμένος από το σώμα του Φάσιο δεν κατάφερε να σκοράρει από κοντά προ κενής εστίας. Αυτό που δεν πέτυχε ο Γκριεζμάν, το έκανε (2-2) ο δεξιός μπακ των Γάλλων ένα λεπτό αργότερα (57΄), Μπενζαμέν Παβάρ, με ένα μονοκόμματο σουτ έξω από την περιχή, μετά από σέντρα του Λούκας Ερνάντες από αριστερά. Το πρώτο γκολ για τον Παβάρ με την εθνική Γαλλίας! Αυτό που θα ακολουθούσε, δεν το περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος Γάλλος φίλαθλος... και είχε την υπογραφή του 19χρονου επιθετικού Καϊλιάν Εμπαπέ! Πρώτα στο 64΄ «έγραψε» το 3-2, αφού μετά τη σέντρα του Ενράντες άδειασε τον Πέρες και στη συνέχεια με το αριστερό νίκησε τον Αρμάνι (η μπάλα πέρασε κάτω από το χέρι του). Και στο 68ο λεπτό έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Γαλλίας (4-2), με δεύτερο δικό του γκολ: Ο Καντέ έδωσε στον Γκριεζμάν, εκείνος με τη μία στον Ματουιντί κι αυτός στον Ζιρού, που έστρωσε στον... ανίκητο Εμπαπέ! Στο 93ο λεπτό, μετά από σέντρα του Μέσι, ο Αγουέρο με κεφαλιά μείωσε σε 4-3 που ήταν και το τελικό σκορ.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αλιρεζά Φαγκανί (Ιράν)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: Ματουϊντί, Παβάρ, Ζιρού - Ρόχο, Ταλιαφίκο, Μασεράνο, Μπανέγκα, Οταμέντι

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Ουμτιτί, Βαράν, Ερνάντες, Ματουϊντί (75΄ Τολιντό), Καντέ, Πογκμπά, Εμπαπέ (89΄ Τοβάν), Γκριεζμάν (83΄ Φεκίρ), Ζιρού.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Χόρχε Σαμπαόλι): Αρμάνι, Μερκάδο, Οταμέντι, Ρόχο (46΄ Φάσιο), Ταλιαφίκο, Μπανέγκα, Μασεράνο, Πέρες (66΄ Αγουέρο), Ντι Μαρία, Μέσι, Παβόν (75΄ Μέξα).

Με υπογραφή... Καβάνι!

Η Ουρουγουάη θα είναι αντίπαλος της Γαλλίας (6/7 στο Νίζνι Νόβγκοροντ) στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2018, αφού για τη φάση των «16» νίκησε στο Σότσι 2-1 την Πορτογαλία. Σκόρερ της νικήτριας ο Καβάνι στο 7΄ και στο 62΄, ενώ για την Πορτογαλία είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Πέπε στο 55΄. Η Ουρουγουάη σημείωσε την 4η συνεχή νίκη της στη διοργάνωση, ενώ η άμυνά της δέχθηκε και το πρώτο τέρμα στα γήπεδα της Ρωσίας. 

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις παρέταξαν τις ομάδες τους οι Φερνάντο Σάντος και Όσκαρ Ταμπάρες. Ο Σάντος χρησιμοποίησε από την αρχή τον Μπερνάντο Σίλβα τον Ρικάρντο Περέιρα και τον Γκονζάλο Γκουέντες, στη θέση των Άντρε Σίλβα, Ρικάρντο Κουαρέσμα και Σέντρικ Σοάρες. Σε σχέση με το προηγούμενο ματς κατά της Ρωσίας, η Ουρουγουάη παρατάχθηκε με τον Χοσέ Χιμένες στη σύνθεσή της αντί του Σεμπάστιαν Κοάτες.

    

Η Πορτογαλία είχε βέβαια ως μεγάλο όπλο στη σύνθεσή της τον Ρονάλτο (38ος αγώνας του σε τελική φάση Μουντιάλ και EURO) και η Ουρουγουάη τους Καβάνι και Σουάρες. Ο πρώτος δεν τα κατάφερε ιδιαίτερα στον αγώνα, αφού ήταν καλά κλεισμένος από τους αντιπάλους τους σε αντίθεση με τους δύο Ουρουγουανούς που είχαν αρκετά... κέφια. 

Η Ουρουγουάη ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς στον αγώνα, χάρη στους δύο μεγάλους αστέρες της, Σουάρες και Καβάνι. Στο 7ο λεπτό ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε στην αντεπίθεση την μπάλα στον συμπαίκτη του και επιθετικό της Μπαρτσελόνα, ο οποίος σέντραρε από αριστερά και τον βρήκε με τη σειρά του μέσα στην περιοχή ακάλυπτο για να νικήσει με κεφαλιά τον Ρούϊ Πατρίτσιο.

Η Πορτογαλία πήρε την κατοχή της μπάλας στο διάστημα αυτό, αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα των Λατινοαμερικανών, ενώ με ξαφνικές αντεπιθέσεις, απειλούσε να σκοράρει και πάλι. Στο 27΄ σε φάουλ που εκτέλεσε ο Σουάρες λίγο έξω από την περιοχή, ο Ρούϊ Πατρίτσιο με εκπληκτική εκτίναξη απεσόβησε το γκολ διώχνοντας την μπάλα με το αριστερό χέρι. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Πορτογαλία είχε υπέρ της 60%-40% την κατοχή της μπάλας στο πρώτο μέρος, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού το μεγάλο της αστέρι (Ρονάλντο) δεν βρήκε διαδρόμους στην αντίπαλη άμυνα.

Στην επανάληψη η Πορτογαλία κατάφερε στο 55΄ να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα με κεφαλιά του Πέπε μέσα στην μικρή περιοχή από σέντρα του Γκερέιρο και ισοφάρισε σε 1-1, με την άμυνα της Ουρουγουάης να δέχεται το πρώτο τέρμα της στο Μουντιάλ. Πάντως οι Πορτογάλοι δεν χάρηκαν για πολύ την ισοφάριση, αφού στο 62΄ ο Καβάνι χτύπησε και πάλι. Μετά από μεταβίβαση του Μπεντανκούρ ο Καβάνι έπιασε το δεξί σουτ από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής και την έστειλε στο βάθος της εστίας του Ρούϊ Πατρίτσιο.

Στο 70΄ η Πορτογαλία έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει με σουτ του Μπερνάρντο Σίλβα μέσα από την περιοχή, ενώ λίγο αργότερα (74΄) ο Καβάνι αποχώρησε από τον αγώνα λόγω τραυματισμού. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης πίεσε για την ισοφάριση αλλά χωρίς να τα καταφέρει και μοιραία αποχαιρέτησε τη διοργάνωση. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τον Μέσι (ήττα της Αργεντινής από τη Γαλλία με 4-3), εκτός Μουντιάλ έμεινε λίγες μόλις ώρες αργότερα και ο Ρονάλντο.  

Διαιτητής: Σέζαρ Ράμος (Μεξικό)

Κίτρινες κάρτες: 90'+3' Ρονάλντο

Κόκκινες κάρτες:-

Οι συνθέσεις:

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Οσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Χιμένες, Γκοντίν, Μπεντανκούρ (63΄ Ροντρίγκες), Ναντέζ (81΄ Σάντσες), Σουάρες, Τορέϊρα, Βετσίνο, Λασάλτ, Καβάνι (74΄ Στουάνι), Κάσερες.

         

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρούϊ Πατρίτσιο, Πέπε, Γκερέϊρο, Φόντε, Ρονάλντο, Ζοάο Μάριο (84΄ Μανουέλ Φερναντές), Μπερνάντο Σίλβα, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ρικάρντο, Γκουέντες (74΄ Άντρες Σίλβα), Αντριέν Σίλβα (65΄ Κουαρέσμα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ