Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΑΟΚ: Όλα όσα έγιναν στην έφεση – Πότε αναμένεται απόφαση

Χθες Παρασκευή η εκδίκαση της έφεσης του ΠΑΟΚ

Σήμερα Σάββατο (10/03) είναι πιθανό να γίνει γνωστή η απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, μετά την προσφυγή που είχε καταθέσει ο ΠΑΟΚ κατά της πρωτόδικης ποινής που του επιβλήθηκε για τα γεγονότα στο ματς με τον Ολυμπιακό.

Ύστερα από τρεις ώρες η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε με τους Θεσσαλονικείς να ζητούν από το πειθαρχικό όργανο να εκδώσει την απόφασή του το αργότερο μέχρι σήμερα (10/03), ενώ από την πλευρά του ο δικαστής, Δημήτρης Σκουτέρης, απέφυγε να δώσει υποσχέσεις!

Η ετυμηγορία, πάντως, του αρμόδιου δικαιοδοτικού οργάνου της Ομοσπονδίας αναμένεται το αργότερο μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, μετά και τις πιέσεις που άσκησαν οι νομικοί εκπρόσωποι των «ασπρόμαυρων. Ο δικαστής, Δημήτρης Σκουτέρης, δεν... μοίρασε υποσχέσεις, ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδοθεί απόφαση με μικρή καθυστέρηση, δηλαδή ως το πρωί της Κυριακής. 

Το «Δικέφαλο του Βορρά» εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Μάκης Γκαγκάτσης και σύσσωμο το νομικό επιτελείο, που αποτελούσαν οι Λάμπρος Μπίρδας, Αχιλλέας Μαυρομάτης, Νίκος Παπαδόπουλος, Άγγελος Κωνσταντινίδης και Λάκης Σημαιοφορίδης.

Άπαντες αφού κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους ζήτησαν την «εξαφάνιση» της αρχικής τιμωρίας που επέβαλλε η πειθαρχική επιτροπή της Super League στον ΠΑΟΚ (μηδενισμός και κατακύρωση του αγώνα με 3-0 υπέρ των «ερυθρόλευκων», αφαίρεση τριών βαθμών, δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 30.000 ευρώ).

Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο δικαστής ρώτησε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για το... διαβόητο μηχανάκι που βρέθηκε στις εξέδρες της Τούμπας, εκφράζοντας την έκπληξή του για το γεγονός και απόρησε που κάτι τέτοιο δεν γράφτηκε σε κάποια από τις εκθέσεις του διαιτητή ή, των παρατηρητών.

Η είδηση που προέκυψε έγινε γνωστή από τον δικηγόρο του ΠΑΟΚ, Αχιλλέα Μαυρομάτη, ο οποίος αποκάλυψε ότι έχει κατατεθεί μήνυση κατά του προπονητή του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρσία για απάτη και για ψευδή κατάθεση!

Στο σύνολό τους οι νομικοί εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ στάθηκαν στη συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή Αρετόπουλου, η οποία εμφανίστηκε λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από το αρμόδιο όργανο της Λίγκας.

Τόνισαν ότι κακώς λήφθηκε υπόψη το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο κατά την άποψή τους δε συντάχθηκε από τον ρέφερι, αλλά από πρόσωπο που έχει νομικές γνώσεις. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά «ο κ. Αρετόπουλος προσπάθησε να καλύψει δικά του σφάλματα σε ότι αφορά την απόφασή του για μη έναρξη του αγώνα.

Με βάση το παρελθόν του, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός. Παράλληλα, ήθελε να καλύψει τη μη νόμιμη παρουσία του Όσκαρ Γκαρσία στο φύλλο αγώνα. Ήδη από προχθές κάναμε καταγγελία και ζητήσαμε τον πειθαρχικό του έλεγχο για την συμπεριφορά του.»

Μετά τους νομικούς του ΠΑΟΚ, το λόγο πήραν αυτοί του Ολυμπιακού, Βασίλης Δημακόπουλος και Αργύρης Λίβας. Οι δύο τελευταίοι εξήγησαν στην έδρα πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο υπαιτιότητα των Πειραιωτών για τη μη έναρξη του αγώνα της Τούμπας.

Οι διάλογοι στην εκδίκαση της έφεσης

Το λόγο έλαβε πρώτος ο δικηγόρος του "Δικεφάλου", Αχιλλέας Μαυρομάτη: "Βρισκόμαστε μπροστά στη σημαντικότερη απόφαση των τελευταίων ετών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί θα κρίνει τον πρωταθλητή. Υπάρχει πρωτοφανής μεθόδευση από τον αντίδικο να πάρει το ματς στα χαρτιά.

Είπατε ότι ήσασταν παρών και είδατε την κόσμια στάση των φιλάθλων. Κάναμε καταγγελία στην ΚΕΔ για τον κ. Αρετόπουλο. Με βάση το παρελθόν του ο Αρετόπουλος θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά που γράφει. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι έχει τραυματιστεί ο κ. Γκαρθία από ένα ρολό χαρτί. Δεν είναι δυνατόν να έχει προκληθεί τέτοιο τραύμα. Δεν αμφισβητούμε την ρίψη. Αμφισβητούμε σε ποιο σημείο τον βρίσκει το αντικείμενο και το αν προκλήθηκε τραυματισμός.

Είναι ένα χαρτί από ρολό, που είναι έως 80 γραμμάρια, αλλά ανοίγει κιόλας οπότε είναι ελαφρύτερο. Και δεν τον πετυχαίνει στο άνω χείλος. Εμφανίζεται μια βλάβη η οποία αν είχε προκληθεί από το αντικείμενο θα είχε σίγουρα έναν εξωτερικό μώλωπα. Στην αρχή κάλυπτε ολόκληρο το κεφάλι του, μετά η Nova λέει ότι χτύπησε στο μάτι, μετά πιάνει το μάγουλο, μετά καλύπτει όλο το πρόσωπο για να μην φαίνεται τι έχει, και μετά εξετάζεται με 15 λεπτά καθυστέρηση.

Η κοινή λογική μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια να προκύψει τραυματισμός, να μη γίνει το ματς. Η περίπτωση Γκαρθία δεν έχει σχέση με αυτή του Βλάνταν Ίβιτς, κυρίως γιατί τότε το ματς με τον Παναθηναϊκό είχε αρχίσει.

Η λύση να ξαναγίνει το ματς στην έδρα μας, είναι η σωστότερη. Αν κριθεί ότι υπάρχει υπαιτιότητα της ΠΑΕ, ζητούμε να γίνει χρήση της αναλογικότητας. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έκανε φέτος ένα restart και θα ήταν πολύ άδικο να κριθεί ο πρωταθλητής από ένα ρολό χαρτί. Πρέπει να επαναληφθεί ο αγώνας και αυτό έχει ξαναγίνει το 2005".

Στη συνέχεια, εκ μέρους του "Δικεφάλου", μίλησε ο δικηγόρος, Λάμπρος Μπίρδας: "Το πρωτοβάθμια πειθαρχικό όργανο δεν μπορεί να αλληλογραφεί με τον διαιτητή για εξηγήσεις. Με βάση το φύλλο αγώνα και την έκθεση του παρατηρητή, ο αγώνας πρέπει να οριστεί ξανά. Δεν είναι δυνατόν να κάνει πέντε ώρες να συντάξει το φύλλο αγώνα και πράγματι να καταγράφει τα πράγματα όπως έγιναν, και αργότερα να τα αλλάζει με την έκθεση. Πώς επικοινώνησε η δικαστής με τον διαιτητή; Με ποιον τρόπο; Πότε έστειλε το αίτημα; Υπάρχει απόλυτη ακυρότητα και δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η συμπληρωματική έκθεση. Ο Αρετόπουλος είχε 5 ώρες να συντάξει το φύλλο αγώνα και έρχεται τώρα με αυτό το έγγραφο, όπου άλλα τον ρωτάει η δικαστής και άλλα απαντάει αυτός. Δεν ρωτάει: "γιατί διέκοψες". Αλλά εκείνος απαντάει και βάζει μαζί "μη έναρξη και διακοπή".

Ο, επίσης δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Νίκος Παπαδόπουλος, από την πλευρά του υποστήριξε: "Όταν δεν αφήνεις τον γιατρό του αγώνα να σε εξετάσει, επειδή δήθεν φοράει τη φανέλα του ΠΑΟΚ... Μήπως 15 ήταν τα λεπτά που ήθελε ο Ολυμπιακός για να σκηνοθετήσει τον τραυματισμό; Ο ίδιος ο κ. Αρετόπουλος προκάλεσε τις δύσκολες καταστάσεις. Έπρεπε να διατάξει να εξεταστεί ο κ. Γκαρθία από τον γιατρό του αγώνα. Για ποιο λόγο δεν κατακύρωσε τον αγώνα υπέρ του ΠΑΟΚ;

Ο γιατρός του αγώνα, που έπρεπε να λάβει υπόψιν ο διαιτητής, του δήλωσε κατηγορηματικά ότι μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα. Για ποιο λόγο δεν συνέχισε λοιπόν τον αγώνα; Αφού είχε τη γνωμάτευση του γιατρού και την 15λεπτη άρνηση του Ολυμπιακού να εξεταστεί ο προπονητής του από τον γιατρο, αυτοί οι δύο είναι λόγοι που εύκολα μπορούσε να κλείσει το φύλλο αγώνα με υπαιτιότητα του Ολυμπιακού. Αντίθετα, άφησε κενά και βρισκόμαστε εμείς απολογούμενοι. Ο τραυματισμός προκύπτει μόνο από τα λεγόμενα των ανθρώπων του Ολυμπιακού.

Η αλλαγή στη λίστα είναι μικροαλλαγή; Έτσι έλεγαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Υπάρχει πιο θεμελιώδης αλλαγή, από αυτή του προπονητή;

Ο ΚΑΠ σταματάει στην υποχρέωση υποβολής της λίστας στα 75 λεπτά πριν από τον αγώνα. Βέβαια, η UEFA λέει στο άρθρο 39 στον κανονισμό του Champions League της περιόδου 2017-18, ότι αφού οι λίστες υποβάλλονται στον διαιτητή και από τις δύο ομάδες και εφόσον ο αγώνας δεν έχει αρχίσει, καμία αντικατάσταση δεν επιτρέπεται εκτός από περιπτώσεις ποδοσφαιριστή λόγω τραυματισμού. Κάθε άλλη αντικατάσταση απαγορεύεται.

Για να καλύψει τα δικά του λάθη ο Αρετόπουλος, προσπαθεί να μας εξηγήσει τη διαδικασία που ακολούθησε με την αντικατάσταση της λίστας. Αντί να ακολουθήσει ρητά τη διαδικασία, να δει ποια είναι τα ονόματα της λίστας και να εξετάσει αν έχει τα δελτία πιστοποίησης γι αυτά τα πρόσωπα, λέει επί της ουσίας ότι ενημέρωσε τον Ολυμπιακό να αλλάξει τη λίστα του".

Ο καθηγητής Νομικής, Άγγελος Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκπροσώπησε το "Δικέφαλο", πήρε το λόγο και είπε: "Δεν μπορεί ο κατηγορούμενος, η ΠΑΕ, να της λένε ότι έχει μισή ώρα για να ετοιμάσει τα επιχειρήματά της. Υπάρχει απόλυτη ακυρότητα για την συμπληρωματική έκθεση Αρετόπουλου. Δεν μπορούν να προσκομίζονται έγγραφα τελευταία στιγμή. Δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η δικογραφία που αφορά τον συλληφθέντα οπαδό, αφού δεν έχει εκδικαστεί καν σε πρώτο βαθμό".

Τελευταίος, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ μίλησε ο δικηγόρος, Λάκης Σημαιοφορίδης: "Είμαι ήπιος στους χαρακτηρισμούς μου, αλλά βλέπω έναν βιασμό της νομικής μου νοημοσύνης. Έρχεται το πρωτοβάθμιο όργανο και λέει ότι ο αγώνας δεν τελέστηκε με υπαιτιότητα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και να της επιβληθεί χρηματική ποινή. Για να προχωρήσουμε στο εδάφιο που αφορά σε αφαίρεση βαθμών, πρέπει να έχουμε διακοπή αγώνα. Αν έχουμε μη έναρξη, δεν μπορεί να έχουμε διακοπή. Πώς μας τιμωρούν με τη διακοπή; Εκτός και αν ξεχάσαμε την ελληνική γλώσσα.

Είναι δυνατόν να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις; Το διάβασα και έπεσα από τα σύννεφα. Φτάνουμε στον παραλογισμό. Παραβιάζονται ευθέως οι κανονισμοί.

Έρχεται ο κ. Αρετόπουλος με τη συμπληρωματική του και έχει υπερκεράσει τους πάντες και αναφέρεται σε διακοπή. Αν αυτό δεν είναι μεμπτό, τότε τι είναι; Μιλάνε όλοι για μη έναρξη. Εκτός αν αγνοεί την ελληνική γλώσσα. Παρεκτός και το κάνει για άλλους λόγους. Δεν υπάρχει καμία τήρηση του τύπου κ. Πρόεδρε, ειλικρινά θα εκπλαγώ αν εξομοιώσετε τις δύο αυτές έννοιες. Ή θα τιμωρήσετε επειδή δεν ξεκίνησε ο αγώνας, είτε επειδή διεκόπη. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο. Με συγχωρείτε που μιλάω έτσι".

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΓΚΑΡΘΙΑ, Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΙΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ NOVA

Η πρώτη παρέμβαση του Ολυμπιακού έγινε ότι ο ΠΑΟΚ, μέσω του Αχιλλέα Μαυρομάτη, έκανε αναφορά σε  ερασιτεχνικό video που δείχνει πού πέφτει το ρολό χαρτί στον Γκαρθία.

Ο δικηγόρος των "ερυθρόλευκων", Αργύρης Λίβας, ανέφερε: "Να τα δούμε όλα". Όταν οι συνάδελφοί του, του ΠΑΟΚ, έδειξαν το video στην Επιτροπή, απάντησε: "Είναι ιδιωτικό video, μου είναι αδιάφορο, δεν το βλέπω καν".

O Βασίλης Δημακόπουλος, νομικός των Πειραιωτών, υποστήριξε: "Η κοινή λογική βασανίζεται άκουσα. Αν πριν από την έναρξη ο τρελός οπαδός βγάλει ένα περίστροφο και σκοτώσει, τι γίνεται; Είναι υποκριτική η συμπεριφορά. Ευλογούν και βουλευτές αυτή την συμπεριφορά! Για λόγους ψηφοθηρίας. Η χώρα δεν θα πάει ποτέ μπροστά έτσι.

Να θυμίσω τι έλεγε ο ΠΑΟΚ όταν τραυματίστηκε ο τότε προπονητής τους, κ. Ίβιτς. Τι άλλαξε; Επειδή ο κ. Γκαρθία είναι Ισπανός και ο κ. Ίβιτς Σέρβος; Διερωτώμαι: Αυτοί που έζησαν στον αγωνιστικό χώρο το περιστατικό, είναι δυνατόν να λέμε ότι είναι άλλο το κουτί μπύρας και άλλο το ρολό χαρτί; Ο κανονισμός λέει για τραυματισμό, δεν εξετάζει από τι έγινε. Αν είχε δοθεί η λίστα και στο επόμενο πεντάλεπτο ο προπονητής πάθαινε έμφραγμα, δεν θα μπορούσε να αλλάξει;

Με τη φόρμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πήγε να εξετάσει τον προπονητή; Τι, δεν έπρεπε να υπάρξει αμφισβήτηση; Είναι ανύπαρκτο να λέμε ότι υπάρχει ακυρότητα. Δείτε την υπονόμευση του οργάνου. Το δικαιοδοτικό όργανο ποιος το όρισε; Η διοργανώτρια δεν το όρισε;

Αναφέρεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε δήθεν αντιφατικότητες της αποφάσεως. Οφείλω να το λέω και να το επαινώ, ότι τέτοια αιτιολογία στο σκεπτικό της απόφασης τόσο υποδειγματική δεν έχω δει εδώ και 42 χρόνια.

Μας ομολογεί ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ ότι το μηχανάκι αυτό μπήκε με το ασθενοφόρο. Αυτό είναι κολακευτικό; Είναι κρεμασμένο στα κάγκελα. Δεν πυροδοτούμε εμείς το κλίμα; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Αισθάνομαι ανήμπορος να το κατανοήσω.

Η μη έναρξη του αγώνα είναι κάτι λιγότερο από τη διακοπή; Αν σκοτωνόταν κανείς, θα κοιτούσαμε τι αναφέρει ο κανονισμός για διακοπή ή μη έναρξη;

Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι υπαίτιος της μη έναρξης είναι ο Ολυμπιακός. Πιάνονται από τα μαλλιά τους, να σώσουν ό,τι σώζεται. Είναι λυπηρό. Η μη έναρξη του αγώνα είναι κάτι χειρότερο από τη διακοπή. Δεν κινητοποιείται ο κόσμος επειδή κόβονται συντάξεις και το κάνει επειδή δεν έγινε ο αγώνας. Η κύρωση που επιβλήθηκε είναι σωστή και η πρέπουσα".

Το λόγο έλαβε εκ νέου ύστερα, ο Αργύρης Λίβας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η συμπληρωματική έκθεση είναι νομότυπη γιατί δεν ανατρέπει το φύλλο αγώνα. Το όργανο είναι της διοργανώτριας, έχει επιληφθεί της ενστάσεως και γι' αυτό κάνει αυτή την ενέργεια. Ο ΚΑΠ δεν αναφέρει πουθενά ως λόγο ένστασης την αντικανονική συμμετοχή του προπονητή.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η εικόνα. Το video της αστυνομίας και του συνδρομητικού καναλιού. Όσον αφορά για τον περιβόητο γιατρό του αγώνα, αποδεικνύουν τα έγγραφα ότι κατά παράβαση των κανονισμών είναι γιατρός του ΠΑΟΚ από το 2004. Έχουμε τραυματισμό του προπονητή μας. Μας συγχωρείτε που δεν τον εξέτασε ένας διασώστης. Πάει να εισέλθει στα αποδυτήρια ένα άτομο που φορά φόρμα με σήμα του ΠΑΟΚ. Όταν προσήλθε με τον βοηθό παρατηρητή και τον 4ο, τότε του επετράπη η είσοδος. Αν ήταν 15 λεπτά, ή 5, αυτό δεν έχει σημασία.

Το ρολό δεν ξετυλίγεται, παρά 2-3 μέτρα το πολύ. Φαίνεται ότι γίνεται μία ρίψη, η συγκεκριμένη, και χτυπάει τον προπονητή μας. Στοχεύει ο δράστης τον κ. Γκαρθία και τον χτυπάει. Αρκεί μία ενέργεια για να καταλογιστούν κυρώσεις".

Πηγές: sport24.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ