Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιμένει στο «πρόεδρος της Μακεδονίας» η Σιλιάνοφσκα – «Άκυρη» η ορκωμοσία της

Σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας για τη στάση της νέας προέδρου

Αμετανόητη εμφανίζεται η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, παρά τη διεθνή ομοβροντία για τη στάση στην ορκωμοσία της την Κυριακή όταν και ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας» αντίθετα με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Απαντώντας σε ανάρτηση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βόρεια Μακεδονία, η κυρία Σελιάνοφσκα έγραψε στο Χ: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεχίζονται οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας με τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, να υποστηρίζει ότι η ορκωμοσία της κυρίας Σιλιάνοφσκα είναι «άκυρη» μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να συμβούν δύο τινά:

- είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας

- είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Αντίδραση και από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας

Το νέο «φάουλ» της προέδρου που αντιβαίνει όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο Σύνταγμα της χώρας, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας προς την άνευ όρων εκπλήρωση των προνοιών του Συντάγματος καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει, όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, γνωστής ως Συμφωνίας των Πρεσπών.

» Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, που είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των λαών. Αυτά τα οφέλη είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

» Καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους πολιτικούς δρώντες, ειδικά τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλεια και σταθερότητας της χώρας».

Η κίνηση αυτή της Σιλιάνοφσκα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας αλλά και των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε  ότι «προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτικό» το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δε χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας και επισήμανε ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Πηγές: protothema.gr, skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ