Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Aναβίωση της μάχης των Οχυρών στο Ρούπελ - Δείτε εικόνες

Ο Δένδιας γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση είναι απολύτως σύμφωνες στην παραχώρηση των Οχυρών στην τοπική κοινωνία

Η ιστορική μνήμη και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής αναβίωσαν σήμερα το μεσημέρι στον ιερό χώρο των Οχυρών Ρούπελ, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κατά τη διάρκεια μίας ξεχωριστής επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Σιντικής, σε συνεργασία με το σωματείο «Στενωπός», παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Στην κατάφυτη πλαγιά του Ρούπελ και κάτω από τη σκιά του μαρμάρινου μνημείου των ηρωικών πεσόντων στρατιωτών, εκατοντάδες κόσμου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την αναβίωση της Μάχης των Οχυρών του Ρούπελ και την παράδοσή τους στους Γερμανούς κατακτητές, αφού προηγουμένως είχαν γραφτεί εκεί λαμπρές σελίδες της ελληνική ιστορίας.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Οχυρό Ρούπελ τελέστηκε σήμερα στο Οχυρό χοροστατούντος του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακαρίου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε ανάγνωση βιογραφικού του τιμώμενου αξιωματικού του Οχυρού, ανθυπολοχαγού Αναστάσιου Πορφύρη (1908-2000), διοικητή Θ' Λόχου Οχυρού Ρούπελ, και αναπαράσταση από την ιστορική «Μάχη των Οχυρών», στο πλαίσιο της εκδήλωσης «ΡΟΥΠΕΛ 1941: Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ». Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Αλέξης Κωστάλας.

roupel3.jpg

Ο κ. Δένδιας έκανε μία αναδρομή στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής τονίζοντας: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να θυμηθούμε και να θυμίσουμε μία ιστορική στιγμή στην ιστορία της πατρίδας μας. Σε έναν τόπο που ο ελληνικός στρατός υπεράσπισε για άλλη μια φορά την αξιοπρέπειά μας. Υπεράσπισε το απαραβίαστο των συνόρων μας».

Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην αγγλική συμβουλή στον Ιωάννη Μεταξά και στον στρατάρχη Παπάγο, «διά του τότε Βρετανού πρέσβη στην Ελλάδα, Michael Palairet, αλλά επίσης και διά του στρατάρχη Henry Maitland Wilson, ο οποίος ήρθε προς τούτο στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου 1941, λίγες μέρες πριν πεθάνει ο Ιωάννης Μεταξάς, στις 29 Ιανουαρίου, η οποία από στενά στρατιωτική άποψη είχε λογική, ήταν η υποχώρηση του ελληνικού στρατού από τη Μακεδονία και τη Θράκη και η οχύρωση στη Γραμμή Ολύμπου και Κοιλάδας του Αλιάκμονα.

roupel2.jpg

Δηλαδή, με απλά λόγια, η εγκατάλειψη της Μακεδονίας και της Θράκης ως μη υπερασπίσιμες. Η χώρα, η Ελλάς, ο ελληνικός στρατός, η ελληνική κοινωνία δεν απεδέχθη τη συμβουλή. Δεν δέχθηκε, δηλαδή, τη σχετικοποίηση των ορίων της εθνικής κυριαρχίας. Δεν αποδέχθηκε παραχώρηση εθνικού χώρου ως συνθήκη επιβίωσης της χώρας. Δεν αποδέχθηκε ακρωτηριασμό της κυριαρχίας μας». «Εφάρμοσε το δόγμα "επί των θέσεων και διά τας θέσεις". Και οι μαχητές των οποίων τιμάμε τη μνήμη σήμερα, έπεσαν επί των θέσεων και διά τας θέσεις. Επιτέλεσαν, δηλαδή, εις το ακέραιο την αποστολή προστασίας της εθνικής κυριαρχίας. Διατήρησε έτσι η Ελλάδα, μετέχοντας στην ομάδα των χωρών που νίκησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το να ανήκει ολόκληρη στο στρατόπεδο των νικητών, όχι ακρωτηριασμένη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σχολίασε ότι «η "Οχυρωματική Γραμμή Μεταξά" ήταν ένα καινοτόμο όταν κατασκευάστηκε εγχείρημα, ακριβώς για να υπερασπίσει την ολότητα της εθνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση είναι απολύτως σύμφωνες στην παραχώρηση των Οχυρών στην τοπική κοινωνία, στην πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, δηλώνοντας «απολύτως σίγουρος ότι σε στενή συνεργασία με τον ελληνικό στρατό, κύριε δήμαρχε (σ.σ. Σιντικής), θα κάνετε την καλύτερη δυνατή χρήση αυτού του κληροδοτήματος, γιατί δεν ανήκει ούτε σε εμάς ούτε σε εσάς. Ανήκει στο σύνολο της κοινωνίας μας, ανήκει στο έθνος, ανήκει στην πατρίδα, ανήκει στις παραδόσεις μας».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Οχυρού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές της ΝΔ Αναστάσιος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο δήμαρχος Σιντικής, Γεώργιος Τάτσιος, η δήμαρχος Σερρών, Βαρβάρα Μητλιάγκα, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρέστησαν ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο οποίος εκπροσώπησε, επίσης, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ο διοικητής Γ' Σώματος Στρατού/NRDC-GR, αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι συνδέσμων αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών.

10151716-f5_pel_9987-1020x1020.jpg

Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, οι επισκέπτες έζησαν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του.

roupel4.jpg

Αναβιωτικές ομάδες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και την Τσεχία φορώντας αυθεντικές στολές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με πλήρη εξάρτηση έδωσαν μία δραματοποιημένη εικόνα των τελευταίως ωρών της Μάχης των Οχυρών και της συγκινητικής παράδοσής τους από τους Έλληνες στους Γερμανούς κατακτητές μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα και τη συνθηκολόγηση που είχε επιτευχθεί.

10151717-f6_pel_0041-1020x1020.jpg

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών -ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου- καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

Οι πολυάριθμοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν έστω και νοερά μέσα από τις περιγραφές, τα ηχητικά ντοκουμέντα και τις δραματοποιημένες εικόνες στη μάχη των Οχυρών. Έζησαν ξανά τον ηρωικό συνταγματάρχη και διοικητή των Οχυρών, Γεώργιο Δουράτσο, να δηλώνει στους Γερμανούς όταν ζήτησαν την παράδοσή τους ότι «τα Οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται».

10151713-f2_pel_9806-1020x1020.jpg

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής εκδήλωσης ήταν ο ανθυπολοχαγός Αναστάσιος Πορφύρης (1908-2000), διοικητής Θ' 9ου Λόχου του Οχυρού Ρούπελ και επικεφαλής τμήματος εκκαθάρισης την περίοδο της γερμανικής επίθεσης, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε και η εγγονή του ήρωα Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη.

Αφηγητής του κεντρικού αναβιωτικού δρώμενου ήταν ο παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας. Η εκδήλωση, που αποτελεί κορυφαίο θεσμό, ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σιντικής και το σωματείο «Στενωπός-Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου». Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

10151715-f4_pel_9919-1020x1020.jpg

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ